ZD Izola toži nekdanjo direktorico

Nekdanja direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Izola Gordana Živčec Kalan je pred skoraj šestimi leti nezakonito odpustila tedanjega direktorjevega pomočnika Roberta Mulca. Ker so ga morali znova zaposliti, je to ZD kasneje stalo 84.259 evrov. ZD pod vodstvom Evgenija Komljanca od Živčec Kalanove terja povrnitev tega zneska. Na koprskem sodišču je bil danes prvi narok tožbe.

Gordano Živčec Kalan zdaj zastopa  odvetnik Aleksander 
Lisjak.   Foto: Mitja Volčanšek/ Sta
Gordano Živčec Kalan zdaj zastopa odvetnik Aleksander Lisjak.  Foto: Mitja Volčanšek/ Sta

IZOLA > Delovno sodišče je že leta 2011 ugotovilo, da je bila odpoved Roberta Mulca nezakonita (postopek je sprožil Mulec sam). Gordana Živčec Kalan pred takšno potezo ni dobila predhodnega soglasja sveta zavoda, v katerem je bil Mulec predstavnik delavcev in je tako spadal v zaščiteno kategorijo delavcev. Mulca so morali vzeti nazaj v službo, prerazporedili so ga na drugo delovno mesto. V ZD so prepričani, da bi tako morala ravnati tudi nekdanja direktorica, ne pa Mulca kar odpustiti.

Ker je nekdanja direktorica tedaj na javnem mestu podcenjujoče govorila o njegovi izobrazbi šeste stopnje z menda zelo dobro plačo (temu naj bi botrovalo prijateljevanje z direktorjem, statut ZD takšnega delovnega mesta ni navajal), je kršila zakon o varstvu osebnih podatkov. Zato je sodišče ZD naložilo, da mu plača 2000 evrov odškodnine z obrestmi vred. V izogib nadaljnjim stroškom so se v ZD aprila leta 2012 odločili skleniti z Mulcem izvensodno poravnavo. Izplačali so mu 15.000 evrov odpravnine in 25.000 evrov odškodnine, kar je skupaj s prispevki in obrestmi naneslo 84.259 evrov stroškov. Tolikšno odškodnino zdaj terjajo od Živčec Kalanove. Če ne bi prišlo do poravnave, so prepričani, da bi bil znesek med 100.000 in 125.000 evri.

Sama meni, da ni kriva za nastale stroške, češ da so vse postopke vodili v odvetniški pisarni Zidar Klemenčič. Predlagala je, da odvetniška pisarna vstopi kot stranski intervenient na njeni strani. To bi pomenilo, da bi odškodninski zahtevek morali poravnati v omenjeni odvetniški pisarni. Živčec Kalanovo zdaj zastopa odvetnik Aleksander Lisjak, ZD pa Monika Mavsar.

Nadaljevanje obravnave bo 23. junija, ko bodo zaslišali zdajšnjega direktorja ZD in nekdanjo direktorico. MC, STA


Najbolj brano