Za ruskega izvedenca zemljišča v Čehovu vredna 15,5 milijona evrov

V nadaljevanju sojenja bivšemu predsedniku uprave Intereurope Andreju Lovšinu v zadevi Čehov je sodnica Orjana Trunkl predstavila izvedensko mnenje, ki ga je izdelala ruska družba in po katerem bi vrednost zemljišč logističnega centra v Čehovu aprila 2007 znašala le dobrih 15,5 milijona evrov. Za Lovšinovo obrambo je mnenje pomanjkljivo.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Orjana Trunkl je danes povedala, da bo sodišče postavilo strokovnega izvedenca, ki bo moral oceniti tako vrednosti nepremičnin kot tudi izvedenih ter neizvedenih, a plačanih gradbenih delih na ruskem logističnem terminalu.

Je pa sodišče medtem pridobilo izvedensko mnenje, ki ga je po odredbi slovenskega in ruskega sodišča izdelala družba GlavEkspert. Ta je ocenila vrednost nezazidanih zemljišč na dan 1. april 2007, in sicer po metodi povprečne tržne vrednosti. Izvedenci ruske družbe so pri tem prišli do skupne cene 37 evrov na kvadratni meter, kar bi zneslo 16,9 milijona evrov za vse tri prodane parcele oziroma dobrih 15,5 milijona evrov upoštevajoč običajni popust pri prodaji več parcel skupaj.

Babič opozoril na procesne kršitve

Zagovornik Andreja Lovšina Dean Babič je opozoril na procesne kršitve pri izdelavi mnenja, saj obramba kljub izrecni zahtevi ni bila vabljena na ogled nepremičnin, ki so ga opravili izvedenci. Sicer pa je Babič opozoril na nekatere po njegovem večje pomanjkljivosti v cenitvi. Tako ni jasno, zakaj cenilci niso upoštevali prodaje sosednje parcele, ki je bila “v relevantnem časovnem obdobju” prodana za bistveno višjo ceno, okoli 82 evrov na kvadratni meter. Prav tako je odvetnika čudilo, zakaj bi bila cena za nakup vseh treh parcel skupaj nižja in ne višja, saj je Intereuropa za logistični center potrebovala tri sosednje parcele.

Babič je med drugim tako predlagal neposredno zaslišanje avtorjev cenitve.

Danes bi moral med drugimi nastopiti ena pomembnejših prič Jozo Dragan, hrvaški solastnika Rika, ki naj bi po poročanju Dnevnika skupaj z Lovšinom in prvim možem Rika Janezom Škrabcem dvigovala denar z računa v Liechtensteinu, a se je opravičil.

Videokonferenca z ruskimi pričami

Za vpogled v omenjeni račun, kamor je bila nakazana kupnina za zemljišče logističnega terminala, je sodišče po besedah sodnice Trunklove urgiralo še pri Eurojustu. Glede videokonferenc z ruskimi pričami, med katerimi bi moral biti tudi prodajalec omenjenih zemljišč Konstantin Belousov, pa se koprsko sodišče še dogovarja z ruskim za ustrezne termine, je danes navedla Trunklova.

Lovšin je mimo nadzornega sveta v omenjeni projekt vložil več kot 140 milijonov evrov, novo vodstvo pa ga je uspelo prodati le za 45 milijonov evrov. Tožilstvo mu očita, da je s tem, ko je z Belousovim sklenil kupoprodajno pogodbo in je Intereuropa na liechtensteinski račun ruskega poslovneža nakazala 25 milijonov evrov, še preden je o tem odločal nadzorni svet, Belousovu pridobil najmanj 16 milijonov evrov premoženjske koristi. Gradbena dela, ki jih je izvedel Riko, pa naj bi bila bistveno preplačana, s čimer naj bi Lovšin podjetju Janeza Škrabca pridobil najmanj 10 milijonov evrov premoženjske koristi.

STA


Najbolj brano