Trije umrli, eden hudo ranjen

Tri zoglenela trupla, ožgani ostanki letala in hudo ranjen moški v bližini letala - takšen je bil grozljiv prizor, ki je včeraj pričakal sežanske reševalce, kraške gasilce, številne policiste in druge. Po naših podatkih je letalo upravljal izkušen pilot in primorski glasbenik, 41-letni Aleks Delfin iz Hrvatinov, na panoramsko vožnjo pa naj bi peljal letalskega kolega iz Domžal in njegova prijatelja.

Hudo poškodovanega letalca iz Domžal so odpeljali v ljubljanski klinični center Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Hudo poškodovanega letalca iz Domžal so odpeljali v ljubljanski klinični center Foto: Zdravko Primožič/Fpa

DIVAČA > “Hčerka naju je poslala pogledat, kaj se je zgodilo,” sta včeraj popoldne pred policistom, ki ju ni pustil do kraja nesreče, pojasnjevala zakonca iz Rižane: “Njen fant bi moral peljati neke ljudi na panoramski polet. Pred vzletom sta se nekajkrat slišala, ker ji je razlagal, da jih čaka, da so se slabo zmenili in da so šli še prej v Goriška Brda. No, na koncu so vendarle prišli. Nato ga je še klicala po telefonu, pa se ji ni več oglašal. In potem jo je klicala uslužbenka z letališča in povedala, da je njihovo letalo strmoglavilo.”

Žal je bila novica resnična, tako kot njene zle slutnje ob gluhem telefonu, na katerega se ji fant ni več oglasil. Po naših podatkih gre za 41-letnega Aleksa Delfina iz Hrvatinov, ki je bil član tako divaškega kot portoroškega aerokluba. Njegovi potniki pa naj bi bili trije moški z območja Ljubljane. Primož C. naj bi bil tudi sam letalec v domžalskem klubu, Tadej H. in Bojan B. pa naj bi bila bodoči ženin in njegova priča.

Kaj se je včeraj na divaškem letališču med Dolnjimi Ležečami in Famljami zgodilo, da je letalo padlo v zaraščeno dolino, streljaj od letališkega hangarja, uradno seveda še ni znano in še lep čas ne bo. Po pripovedovanju očividcev pa naj bi se četverica vkrcala v letalo francoske izdelave robin DR 400 in vzletela. Takoj po vzletu naj bi pilot letalo skušal obrniti, pri tem naj bi izgubil hitrost. S krilom je letalo zadelo v drevje in zato padlo. Nekaj trenutkov zatem pa je še zagorelo.

Ranjenega potnika našli ob robu poraščene doline

Na kraj nesreče so takoj odhiteli policisti, reševalci in gasilci sežanskega zavoda ter društev iz Divače, Povirja in Senožeč. Sežanski reševalci so ob robu poraščene doline našli hudo ranjenega Primoža C.in ga oskrbeli. Nekaj trenutkov za njimi so na prizorišče prihiteli gasilci sežanskega zavoda, ki so stekli mimo ranjenca proti dolini, od koder se je vil dim. Primož C., ki naj bi bil kljub poškodbam celo pri zavesti, in člani kluba, ki so pritekli z letališča, naj bi namreč kričali, da so v letalu še trije potniki.

Vendar pa preostali trojici ni bilo več pomoči. Gasilci so našli le kup zoglenelih ostankov letala in žal tudi truplo pilota ter dveh potnikov. Po njihovem pripovedovanju je bilo vse skupaj ena sama gmota, drugih razbitin, ki bi ležale daleč naokoli, pa ni bilo. Goreče ostanke so pogasili, nato pa se je začelo delo za policiste, kriminalistične tehnike, forenzike, preiskovalce letalskih nesreč, tožilca in preiskovalno sodnico. Policija je celotno območje takoj zaprla in radovednežem, novinarjem ter ostalim preprečila dostop do razbitin.

“To, kar se je zgodilo, je nepopisno, grozna tragedija,” je včeraj, nekaj ur po nesreči, povedal predsednik Kraškega letalskega centra Divača Viktor Markežič. “Še zdaj ne morem verjeti, da se je to zgodilo.” Pojasnil je, da v njihovem letalskem klubu skrbijo za to, da so letala pregledana in zavarovana. “Tu ne more biti napake,” je še dodal, ko je hitel proti Divači. Potrdil je, da se je nesreča zgodila z njihovim letalom. Drugih podrobnosti o nesreči pa še ni imel, saj je preiskava v pristojnosti komisije, ki bo morala ugotoviti, kaj se je zgodilo.

Novica o tragediji v Divači je pretresla tudi člane Aerokluba Portorož. Pokojni pilot Aleks Delfin je bil namreč tudi njihov član. Predsedniku kluba Dragiši Djordjeviću Stanisavljeviću so kolegi žalostno vest sporočili v tujino. “Ko je Delfin pred leti prišel s prijateljem v naš klub, se je klub začel bolj razvijati in je zaživel,” je povedal. Pojasnil je, da je Delfin v divaškem klubu začel z jadralnim letenjem, v portoroškem pa je nadaljeval z motornim letenjem. Bil je tudi kandidat za inštruktorja letenja. “O tem smo se že resno pogovarjali,” je še dodal. V zadnjih dveh letih so v letalskih nesrečah izgubili dva člana, kar po besedah predsednika portoroškega aerokluba le potrjuje dejstvo, da je letalstvo zelo resna dejavnost, ki je lahko tudi nevarna. Lani oktobra je na Kobariškem, pri kraju Kamno, strmoglavilo letalo, v katerem sta umrla pilot iz Izole in njegov prijatelj.

Enako letalo strmoglavilo v Brkinih

Letalo robin DR 400 je štirisedežno letalo francoske izdelave, ki vzleta pri hitrosti približno 100 kilometrov na uro in doseže končno hitrost 280 kilometrov na uro. Izdelano je pretežno iz lesa (krili in rep so popolnoma leseni), kovinski deli so le okrog motorja. Z enakim letalom, tudi popolnoma enake rdeče-bele barvne kombinacije, se je pred dvema desetletjema, septembra 1995, v Javorju v Brkinih smrtno ponesrečil pilot, z njim pa so v nesreči umrle tri ženske, natakarica iz bara na sečoveljskem letališču ter hčerka in žena takratnega piranskega župana. Včeraj strmoglavljeno letalo so v Divači imeli le nekaj let, pred kratkim pa so ga uporabili celo v televizijski reklami.

DANIJEL CEK


Najbolj brano