Sodba zaradi posla z Mabro je pravnomočna

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sodbo nekdanji v.d. direktorici izolskega zdravstvenega doma Gordani Živčec Kalan zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Sodba, s katero je bila obsojena na desetmesečno pogojno zaporo kazen s triletno preizkusno dobo, je tako postala pravnomočna. Po poročanju Dela je nekdanja v.d. direktorice izolskega zdravstvenega doma na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

Gordana Živčec Kalan je ves  čas vztrajala, da je delala v korist 
izolskega zdravstvenega doma. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Gordana Živčec Kalan je ves čas vztrajala, da je delala v korist izolskega zdravstvenega doma. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na ljubljanskem okrajnem sodišču so nekdanjo predsednico zdravniške zbornice Gordano Živcec Kalan, ki je od januarja leta 2009 do januarja leta 2011 kot vršilka dolžnosti direktorice vodila izolski zdravstveni dom, obsodili, ker je zlorabila položaj in drugemu omogočila korist, pri tem pa zastavila javni denar, čeprav tega ne bi smela.

Živčec Kalanova je septembra 2010 v imenu izolskega zdravstvenega doma sklenila depozitno pogodbo s Poštno banko Slovenije in nato še posojilno tripartitno pogodbo z družbo Mabra inženiring (podjetje, ki je gradilo prostore zdravniške zbornice). Mabra inženiring je pri Poštni banki Slovenije tako najela 150.000 evrov posojila, denar pa potrebovala za poplačilo dolgov, ker je bila v času transakcije že insolventna, denar pa je tako šel iz blagajne izolskega zdravstvenega doma.

Tam je komisija ministrstva za zdravje spomladi 2011 opravila izredni upravni nadzor in ugotovila, da pogodba med zdravstvenim domom Izola in podjetjem Mabra inženiring ni bila v skladu z zakonodajo. Posel je preverila tudi protikorupcijska komisija in v načelnem mnenju zapisala, da takšno ravnanje ustreza definiciji korupcije. Poudarili so, da predpisi ne dovoljujejo takšnega razpolaganja z javnimi sredstvi.

Koprski kriminalisti so Živčeč Kalanovo ovadili leta 2011. Glavnico in obresti je izolski zdravstveni dom dobil nazaj, kljub temu pa okrajno sodišče ni sledilo zagovoru nekdanje v.d. direktorice, da je delala v korist ustanove, ki jo je vodila. Tudi na okrajnem sodišču so ugotovili, da je ravnala v nasprotju z zakonodajo, ki tovrstnih poslov ni dovoljevala. Živčec Kalanova je po mnenju sodnice Tanje Lombar Jenko, ki je sodila na prvi stopnji, zasledovala interes zdravniške zbornice. Mabra inženiring je po sporni transakciji končala gradnjo Dunajskih kristalov, kjer je sedež zdravniške zbornice.

Gordana Živčec Kalan je bila razočarana že po obsodilni sodbi okrajnega sodišča. Takrat je za Primorske novice povedala, da je bilo med postopkom ves čas jasno, da je imel izolski zdravstveni dom od tega posla korist. “Dobil je dvojne obresti, od banke in od MAbre, ter donacijo. Skupaj torej skoraj 10.000 evrov,” je povedala pred poldrugim letom za PN.

Odvetnik Mitja Jelenič Novak, ki je zagovarjal Gordano Živčec Kalan na okrajnem sodišču in je nato napisal tudi pritožbo, je včeraj potrdil, da je višje sodišče pred časom potrdilo sodbo okrajnega sodišča, Gordane Živčec Kalan pa ne zastopa več. Po poročanju Dela je nekdanja v.d. direktorica izolskega zdravstvenega doma prejšnji teden na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

SP


Najbolj brano