Policisti avtobusa poslali na “kozjo stezo” proti Kortam

“Najbolj običajno mahanje z rdečo lučjo bi sto ljudi v dveh avtobusih skoraj poslalo v prepad. K sreči se je vse dobro končalo,” je po razburljivi sobotni izkušnji v ostrih ovinkih pod Kortami zapisal puljski novinar Damir Strugar. Zaradi nesreče v Dragonji so policisti usmerili promet na ozko cesto proti Kortam, pri tem pa očitno ni nihče pomislil, da avtobusi tej cesti ne bodo kos. Ko so rešili nesrečo v Dragonji, so tako morali gasilci in policisti še dve uri reševati nasedla avtobusa in zastoj nad Dragonjo.

Voznik avtobusa je nekaj časa še vozil v strmi breg, na ostrem ovinku pa se mu je zalomilo. Foto: Damir Strugar, Regional Express
Voznik avtobusa je nekaj časa še vozil v strmi breg, na ostrem ovinku pa se mu je zalomilo. Foto: Damir Strugar, Regional Express

DRAGONJA > Neljubi dogodek se je zgodil v soboto zvečer, ko se je sredi vasi Dragonja, kakšen kilometer pred mejnim prehodom, zgodila hujša nesreča. Zaradi reševanja ponesrečenih in razbitin je bila cesta popolnoma zaprta, zato so policisti promet proti Hrvaški pred Dragonjo začeli usmerjati v levo, na ozko, ovinkasto in strmo cesto proti Kortam.

Kdorkoli je policistom na terenu ukazal, naj promet usmerjajo proti Kortam, se očitno ni spomnil ali ni vedel, da je ta cesta komaj prevozna še s kombiji, ne pa z velikimi avtobusi. Med prvimi vozili, ki jih je policistka z rdečo lučjo usmerila proti Kortam, pa sta bila prav dva hrvaška avtobusa.

“Vračali smo se s sejma cvetja v Tržiču, ko nas je policistka usmerila v levo. Voznik našega avtobusa je ukaz ubogal in zavil levo. Kmalu smo pripeljali do ozkega mostu, na katerem sta bila prometna znaka, ki sta prepovedovala vožnjo tovornjakom in vozilom, težjim od štirih ton. Ampak voznik je pač spoštoval ukaz policistke in peljal dalje,” je zapisal puljski novinar portala Regional Express Damir Strugar, eden od potnikov v avtobusu.

Za avtobusom je na cesto proti Kortam zapeljalo tudi približno deset voznikov z avti. Po približno pol kilometra vožnje navkreber so se za voznika avtobusa začele resne težave. “Komaj je zvozil ovinek pod pravim kotom, pri tem pa s streho in z levim ogledalom zadel v obcestna drevesa. Približno dvesto metrov naprej pa je voznik pripeljal v ovinek 180 stopinj, ki ga nikakor ni mogel premagati. Sredi ovinka je z avtobusom obtičal, z zadnjim delom zdrsnil proti bankini, nasedel na zadnji del podvozja, pri čemer je prva kolesa dvignilo od tal,” je o dogodivščini zapisal Strugar.

Za avtobusom je bila kolona avtomobilov, za kolono pa še en nasedli avtobus, ki je podobno kot prvi obtičal že v prvem ovinku. Potniki iz obeh avtobusov so izstopili in se v temi peš odpravili nazaj proti Dragonji, vozniki in potniki ujetih avtomobilov pa so debelo gledali, kako naprej ali nazaj. Na prizorišče so kmalu prihiteli policisti s tremi vozili in gasilci koprske brigade, ki so ugotovili, da lahko avtobusa rešijo le tako, da odstranijo odbojno ograjo in voznikoma pomagajo pri manevriranju. Ko so odstranili ograjo, sta se voznika z avtobusoma in vozniki z avti vzvratno spustili po strmi cesti nazaj v dolino. Po trditvah Strugarja je reševanje kolone trajalo dobri dve uri.

Že v ponedeljek in prav tako tudi včeraj smo koprsko policijsko upravo prosili za pojasnila, kako in zakaj se je zgodil neljubi zaplet. Dimitrij Marušič s koprske policijske upravenam je potrdil, da se je dogodek res zgodil, da proučujejo vse okoliščine, da pa še niso zbrali vseh ugotovitev. Ko jih bodo, bodo z njimi seznanili tudi javnost, je obljubil.

DANIJEL CEK


Najbolj brano