Po 98 letih je na Krnu spet pokalo

Natanko 98 let po zadnjih spopadih na Krnu, v katerih so avstroogrski vojaki znova osvojili 2244 metrov visoki vrh in njegova pobočja, se je Krn v četrtek spet tresel zaradi eksplozij. Šest pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi granatami, bombami in ostalimi ostanki vojn je tik pod vrhom razstrelilo 24 granat.

Pripadnik enote Martin Kenda si je ogledal sto let stare ovoje 
eksplodiranih granat. Foto: Denus Urszr
Pripadnik enote Martin Kenda si je ogledal sto let stare ovoje eksplodiranih granat. Foto: Denus Urszr

KRN > “Na neeksplodirano granato tik ob planinski poti proti vrhu nas je opozoril planinec, ki je granato tudi slikal in nam fotografijo poslal. Ko take stvari ležijo ob poti, ne čakamo, treba je ukrepati nemudoma,” je začetek zadnje akcije na Krnu (preden ga je v soboto pobelil sneg) opisal vodja državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič. V četrtek, nekaj dni po sporočilu, so se pripadniki enote odpravili na Krn.

Do planine Zaslap so se pripeljali s tremi terenskimi vozili, trije so ostali na planini, šest pa se jih je povzpelo do vrha Krna. Takoj so našli granato, na katero jih je opozoril planinec, in potrdili, da predstavlja veliko nevarnost. Šlo naj bi za avstrijsko granato iz prve svetovne vojne. Ker običajno nikoli ne najdejo ene same granate, so pripadniki enote temeljito preiskali več kot dva tisoč metrov strmega pobočja in našli skupno 24 nevarnih ostankov, skupaj težkih skoraj 164 kilogramov.

“Takšno delo je zelo zahtevno in terja izredno fizično pripravljenost. Fantje so med prečesavanjem terena premagali skoraj 2500 metrov višinske razlike. Po napornem iskanju pa morajo biti še popolnoma zbrani za delo z eksplozivom,” je pojasnil Zonjič.

Neeksplodirane italijanske in avstrijske granate, bombe in druge stvari so odnesli v najbližje skalnate zaklone in jih v petih ločenih eksplozijah uničili. “Na ta način eksplozije minimalno vplivajo na okolje. Srečo smo imeli tudi z vremenom. Zaradi nizke oblačnosti v dolinah se je na Krn odpravilo malo ljudi, na Krnu pa imeli fantje čudovito sončno vreme,” je še povedal Zonjič. Iz zaklonišč v skalnih razpokah so pripadniki enote nato sprožili eksploziv in po petih silovitih pokih je na Krnu znova zavladala tišina.

DANIJEL CEK


Najbolj brano