Po letalski nesreči še zbirajo dokumentacijo

Svojci in prijatelji so se včeraj poslovili od pilota strmoglavljenega letala piper 28, v torek pa od njegovih dveh prijateljev, ki so prejšnji teden po praznovanju rojstnega dne v Bovcu umrli v Mrzli dolini pod Krasjim vrhom. Preiskava že druge hude letalske nesreče, ki se je letos zgodila na Primorskem, se nadaljuje. Ostanki letala so še v hangarju bovškega letališča.

V službi za preiskovanje letalskih nesreč analizirajo in zbirajo 
dokumentacijo o letalski nesreči, ki se je prejšnji teden 
zgodila na območju Krasjega vrha.  Foto: Pgd Bovec
V službi za preiskovanje letalskih nesreč analizirajo in zbirajo dokumentacijo o letalski nesreči, ki se je prejšnji teden zgodila na območju Krasjega vrha.  Foto: Pgd Bovec

BOVEC, LJUBLJANA > “Trenutno preiskava poteka v delu analize podatkov, pridobljenih iz GPS naprave, ki je bila nameščena v kabini letala registrske oznake S5-DES,” je za PN povedal glavni preiskovalec letalskih nesreč Toni Stoičevski. Pojasnil je, da so ravno včeraj prenesli podatke iz GPS naprave, zdaj pa bodo preverili, ali so pomembni za preiskavo.

Deli razbitine letala so za zdaj v varovanih prostorih bovškega letališča. V službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov analizirajo dokumentacijo letala in letališča, pa tudi tisto, ki so jo o pilotu dobili z javne agencije za civilno letalstvo. Pričakujejo pa še dokumentacijo lastnika letala. Letalo je pilotu Goranu Trajbariču posodil prijatelj iz domžalskega podjetja Propilot. Prav tako so zaprosili za dokumentacijo tudi družbo, ki je za lastnika podjetja vzdrževala letalo.

Čakajo še na uradno dokumentacijo agencije za varstvo okolja. Predvidoma prihodnji teden pa naj bi objavili uvodno poročilo o nesreči.

Prav tako še ni končana preiskava letalske nesreče, ki se je 14. julija zgodila nad Predmejo. Stoičevski je pojasnil, da je preiskava zelo zapletena in kompleksna. Uvodno poročilo so objavili v prvih dneh avgusta, ta mesec pa bodo skupaj z ministrstvom za obrambo, ki jim bo nudilo logistično pomoč ter upravo za zaščito in reševanje nad Predmejo organizirali iskanje nekaterih delov letala.

Preiskovalci na kraju nesreče, kjer so bili s policisti novogoriške policijske uprave dva dni, v krogu razbitine letala niso našli dela višinskega krmila in repnega dela, ki je za nadaljnjo analizo in preiskavo letalske nesreče zelo pomemben, so poudarili že v uvodnem poročilu o nesreči.

V letalu, ki je iz Benetk poletelo proti Leipzigu, so umrli 73-letni nemški pilot in trije potniki,Thomas Wagner, Oliver Schilling (ustanovitelja nemškega spletnega podjetja Unister) in Heinz Horst Beck.

Na novogoriški policijski upravi so pojasnili, da so glede nesreče že avgusta na novogoriško tožilstvo poslali poročilo, saj niso ugotovili znakov kaznivega dejanja. Glede vzrokov letalske nesreče pa so dodali, da bo znan po preiskavi, ki jo vodi služba za preiskovanje letalskih nesreč. Tam poudarjajo, da v svojih preiskavah ne ugotavljajo morebitne krivde ali odgovornosti, pač pa je njihov namen preprečevanje nesreč in incidentov v prihodnosti. Stoičevski še poudarja, da mora stroka poznati dejstva o nesrečah, v službi pa lahko izdajo varnostna priporočila.

SP


Najbolj brano