Nov odvetnik, nova taktika?

Iz koprskega pripora so včeraj na sodišče ob poostrenih varnostnih ukrepih pripeljali 40-letnega Ilijo Šormaza, ki so ga policisti novembra lani prijeli s 60 kilogrami kokaina. Enaki varnostni ukrepi so veljali tudi pred dobrim mesecem, ko Šormaz na predobravnavnem naroku ni priznal krivde. Zato bi se moralo včeraj začeti sojenje, a je moral sodnik glavno obravnavo preložiti, saj je obtoženi zamenjal zagovornika, ki potrebuje še nekaj časa za pripravo obrambe.

Obtoženi je v kabini tovornjaka prevažal dve potovalni torbi, v katerih je bilo  več kot 60 kilogramov kokaina.  Foto: Pu Koper
Obtoženi je v kabini tovornjaka prevažal dve potovalni torbi, v katerih je bilo več kot 60 kilogramov kokaina.  Foto: Pu Koper

KOPER > Pred sodnikom Julijanom Glavino bi moral 40-letni Ilija Šormaz, srbski državljan, doma iz Obrenovca, včeraj povedati svojo plat zgodbe. A je odvetnik Bojan Pečnik že uvodoma prosil sodišče, da glavno obravnavo preloži. Obrambo obtoženega je prevzel šele v torek. Medtem je sicer že pregledal sodni spis, bil je tudi v zaporu, na pogovoru s Šormazom, a bi vseeno potreboval še nekaj dni za pripravo ustrezne obrambe.

“Gre za obsežno zadevo, obtoženemu grozi deset let zapora. Ob pregledu sodnega spisa pa sem opazil, da je bilo v spis vezanih več listin, ki so bile naknadno izločene,” je povedal odvetnik Pečnik. Listine naj bi v sodni spis vložilo tožilstvo, Pečnik pa meni, da ima obramba pravico, da se seznani z vsemi listinami. “Ni moj namen zavlačevati. Lahko bi začeli že čez teden dni,” je predlagal.

Državna tožilka Anja Štrovs je takšnemu predlogu nasprotovala, saj se je obtoženi pred tem strinjal, da ga bo zagovarjal odvetnik Marko Butinar. Že na februarskem predobravnavnem naroku so določili datum glavne obravnave in je torej obtoženi imel možnost, da se že prej dogovori z novim odvetnikom.

“V prejšnjega odvetnika sem izgubil zaupanje. Poskušal me je prepričati, da se dogovorim s tožilstvom,” pa je pojasnil Šormaz. Sodnik Glavina je predlogu njegovega novega zagovornika ugodil, tako da se bo sojenje začelo sredi aprila.

Šormaz na predobravnavnem naroku pred mesecem dni krivde po obtožbi ni priznal niti po pogovoru s tožilko. Čeprav ni znano, koliko let zapora je predlagala, pa je bila višina predlagane kazni očitno previsoka. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Šormaz je v priporu od sredine lanskega novembra.

18. novembra lani je namreč policija ves promet z avtoceste proti notranjosti države preusmerila na počivališče Povir pri Sežani. 40-letni voznik tovornjaka celjske registracije se je tako znašel v pasti. Službena psica je nakazala, da je v kabini tovornjaka skrita prepovedana droga. V kabini tovornjaka so policisti nato našli dve večji potovalni torbi, v katerih je bilo več kot 60 kilogramov kokaina. Srbskemu vozniku so zato nataknili lisice.

Vodnik službenega psa je s psico Megi pregledal še širšo okolico in na robu parkirnega prostora, ob uvozu na počivališče, opazil še eno tovorno vozilo celjske registracije. Ob tovornjaku so bili štirje črni nahrbtniki in športna torba ter ključi tovornjaka. Voznik je očitno še pravi čas opazil policiste in pobegnil. V torbah so nato našli še 107 kilogramov kokaina.

Skupno so na počivališču odkrili rekorden tovor - približno 170 kilogramov kokaina. Oba tovornjaka sta v Slovenijo za isto štajersko prevozniško podjetje pripeljala tovor južnega sadja. Skriti tovor kokaina bi bil po izračunih koprskih kriminalistov na črnem trgu vreden od pet do sedem milijonov evrov, z ulično preprodajo pa bi preprodajalci zaslužili tudi do 14 milijonov evrov.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano