Zaljubil se je v Izolo in odprl galerijo

Izola je bogatejša za novo galerijo. V Muzčevi ulici jo je odprl avstrijski fotograf in jadralec Peter Lagler, ki se je pred sedmimi leti zaljubil v to obmorsko mesto.

Peter Lagler med svojimi fotografijami v galeriji v Muzčevi ulici Foto: Petra Vidrih
Peter Lagler med svojimi fotografijami v galeriji v Muzčevi ulici Foto: Petra Vidrih

IZOLA > Peter Lagler (46) ima za seboj pestro preteklost. Pri 24 letih je postal najmlajši urarski mojster v Avstriji. Njegovo urarsko kariero je grobo prekinila možganska kap, ki mu je odvzela sposobnost finomotorike. Zato se je obrnil k svoji drugi ljubezni - fotografiji, ki se ji posveča že od najstniških let.

Fotografija kot grafika

Na Dunaju je diplomiral iz novinarske fotografije in foto dizajna in se podal na samosvojo fotografsko pot. “Vsaka fotografija ima svojo zgodbo,” pojasnjuje. “Najprej dobim idejo, potem pa poiščem pot, kako jo uresničiti,” pojasnjuje.

V svoj objektiv raje kot ljudi lovi naravo. Zlasti se navdušuje nad odsevi na vodi, ljubi pa so mu tudi arhitekturni detajli. Pri fotografiranju daje velik pomen kompoziciji, zato so nekatere njegove fotografije videti kot grafike. Kot pravi, svojih fotografij računalniško ne obdeluje. “No, le tisto, kar je res nujno, sicer pa se zavedam, da iz slabe fotografije niti s pomočjo fotošopa ne moreš narediti dobre. Zato si prizadevam, da so moje fotografije že v originalu čim bolj popolne,” se nasmehne.

Na eno fotografijo je še posebej ponosen. Ideja zanjo se mu je porodila v Gradežu, ko je opazoval curek vode iz tamkajšnje fontane. “Želel sem ga fotografirati tako, da bo videti kot spirala iz živega srebra,” je pojasnil svoj načrt. “Prvi posnetki so bili grozni. Poskušal sem znova in znova, dokler se mi ni po treh mesecih na neki drugi fontani v Splitu le posrečilo uresničiti svoje zamisli,” je zadovoljen Lagler.

Tretja ljubezen: jadranje

Poleg fotografije v njegovem življenju pomembno mesto zaseda tudi jadranje. Lagler se ponaša z mednarodno licenco za inštruktorja jadranja. “Pol leta preživim na morju, pol pa na kopnem,” pove. Samo v zadnjih šestih letih je nabral več kot 20.000 milj. Poleg Jadranskega morja, ki ga z jadrnico vsako leto prekrižari po dolgem in počez, sta tudi Grčija in Sicilija stalnici na njegovem jadralskem zemljevidu. Pogosto pa ga veter ponese tudi čez ocean. Po novem bo lahko na drugo stran Atlantika vodil tudi druge, saj je nedolgo nazaj v Biskajskem zalivu uspešno opravil izpit za čezoceansko plovbo.

A njegovo srce se je zaljubilo v Izolo. Ko je nekega oktobrskega večera pred sedmimi leti prvič priplul v to obmorsko mestece, je bil očaran. “Bila je ljubezen na prvi pogled,” se spominja Lagler, ki se vsak mesec vsaj za nekaj dni z Dunaja pripelje v Izolo, kjer je sedaj privezana njegova barka.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano