VDC si ogleduje nekdanjo trgovino v Livadah

V javnem socialnovarstvenem zavodu VDC Koper, kjer imajo sedem enot in eno stanovanjsko skupnost, nameravajo združiti izolsko in portoroško enoto. V teh kriznih časih bi s tem lahko nekoliko privarčevali. Toda najprej morajo najti primeren prostor; ogledujejo si nekdanjo Mercatorjevo trgovino v Livadah.

Mercatorjevo trgovino so  zaprli 31. decembra lani.   Foto: Mirjana Cerin
Mercatorjevo trgovino so zaprli 31. decembra lani.  Foto: Mirjana Cerin

ISTRA > Varstveno delovni center Koper ima 154 uporabnikov, oseb z motnjami v duševnem razvoju, med katerimi so tudi gibalno ovirani, in nekaj več kot 40 zaposlenih. V njihovi izolski enoti imajo 22 uporabnikov in štiri zaposlene, v portoroški enoti pa enajst uporabnikov in dva zaposlena.

“Čeprav se naši uporabniki starajo in pogosteje zbolevajo ter imajo vse več potreb, težko načrtujemo dodatne storitve tam, kjer sta le dva zaposlena. S 176 kvadratnimi metri površin je portoroška tudi najmanjša med enotami,” pravi direktorica Dragica Fojan. Združeno enoto želijo urediti v Izoli, ker njihovi varovanci tam skrbijo za dve otroški igrišči, Birba 1 in 2.

Izolska občina nima ustreznih razpoložljivih prostorov. Med tistimi v zasebni lasti pa se jim zdi primerna stavba nekdanje Mercatorjeve trgovine v Livadah, ki je naprodaj že od začetka leta, zanjo pa se, kot pravijo v trgovski družbi, zanima več kupcev. “Ima dobrih 500 kvadratnih metrov, naokrog so zelenice in rekreacijske površine, je svetla, sredi naselja, dostopna in dokaj blizu mestnega središča,” meni Fojanova. Težava je v tem, da bi jo morali kupiti. Za nakup bi se morali dogovoriti z resornim ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa tudi z ministrstvom za finance, saj bi najbrž morali najeti posojilo, razmišlja.

VDC Koper ima sedem enot (dve v Kopru ter po eno v Izoli, Portorožu, Divači, Sežani in Ilirski Bistrici) in stanovanjsko skupnost v Izoli. Po številu uporabnikov sodi med večje tovrstne zavode. Financira ga ministrstvo za delo. Od skupaj devetih prostorov, v katerih delujejo enote, je v lasti države samo koprska. Za vse druge prostore plačujejo najemnino, kar jih stane 17.838 evrov mesečno oziroma 214.060 evrov letno. MIRJANA CERIN


Najbolj brano