V Piranu je po več kot 30 letih spet zvonilo (video)

“Zelo dobro, zelo sem zadovoljen. Pri tem zvoku si lahko zraven zvona, pa ne bolijo ušesa,” je prvi test piranskega zvona ocenil mojster Janez Moškrič. Zadovoljen s prijetnim zvokom je bil tudi župnik Zorko Bajc. Zvonova sta v Piranu bíla prvič po več desetletjih.

 Zvonova iz Berlina v piranskem zvoniku. Foto: Helena Race
Zvonova iz Berlina v piranskem zvoniku. Foto: Helena Race

PIRAN > Zvonova, ki ju je piranski župniji podarila župnija iz Berlina, so včeraj dvignili na novo leseno konstrukcijo, mojster Janez Moškrič s sodelavcema pa jima je namestil še kemblja.

Da bi zvenela bolj mehko kot v Nemčiji, so ju podaljšali, med vijake, s katerimi sta pritrjena v zvonova, pa so namestili kos debelega usnja. “Tako so počeli nekoč in zdaj to spet počnemo. Če je železen kembelj montiran neposredno na zvon, bolj 'razbija',” je med delom pojasnjeval Moškrič. In dodal, da je kembelj večjega zvona, ki tehta 800 kilogramov, težak približno 40 kilogramov, in izdelan iz železa, ki je “mehko” kovano, tako da ne poškoduje bronastega zvona.

Včeraj so zvonova zanihali “na roke”, danes jima bodo namestili še motorja. Ker bodo mojstri poskušali ujeti pravo frekvenco nihanja zvonov, bo zato v zvoniku pri cerkvi sv. Jurija v Piranu danes nekoliko glasno. Nato se bodo zvonovi spet oglasili na božični večer, napoveduje župnik Zorko Bajc.

Po praznikih bodo ponovno namestili še dva manjša zvonova, ki štejeta ure, slovesnost pa bodo pripravili ob prazniku sv. Jurija, 23. aprila, ko bodo v Piran prišli tudi gostje iz Berlina, ki so zvonova podarili.

Nad Piranom pa že teče prenovljena kamnita ura na zvoniku. Obnova se je izkazala za bolj zahtevno, kot je sprva kazalo. “Videti je bilo, da so le številke zabrisane in da je kamen nekoliko načet. Ko so prišli restavratorji iz podjetja Gnom, pa so ugotovili, da je kamen povsem odstopil in je bilo le vprašanje časa, da bi se vsa ura sesula,” pravi Bajc. Številčnica je narejena iz 20 kosov kamna, vsak tehta več kot 100 kilogramov, stare železne zagozde, ki so jih držale skupaj, pa so že povsem preperele. Zato so restavratorji vsak kos posebej spustili na tla, ga obnovili, nato pa namestili nova sidra in ponovno sestavili uro. Vse to pa pomeni, da bo zrasla cena obnove; sprva je Bajc predvideval, da bo stala približno 10.000 evrov, verjetno bo za polovico dražja. 5000 evrov je za obnovo ure prispevala piranska občina. HR


Najbolj brano