V Izoli še čakajo na odgovore ministrstva o statusu hitre ceste

Na izolski občini niti s strani ministrstva za infrastrukturo niti z Darsa še niso prejeli nobenega odgovora glede pobude, da bi predor Markovec izvzeli iz vinjetnega sistema. Kot pravi župan Igor Kolenc, so potrpežljivi, a vztrajajo pri svojem stališču. Na ministrstvu pobudo še vedno proučujejo, datuma sprejema odločitve pa ne morejo napovedati.

Na izolski občini niti s strani ministrstva za infrastrukturo niti 
z Darsa še niso prejeli nobenega odgovora glede pobude, da 
bi predor Markovec izvzeli iz vinjetnega sistema. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na izolski občini niti s strani ministrstva za infrastrukturo niti z Darsa še niso prejeli nobenega odgovora glede pobude, da bi predor Markovec izvzeli iz vinjetnega sistema. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, IZOLA > V preteklosti sta župana Izole in Kopra na ministrstvo, pristojno za infrastrukturo, naslovila več pobud na to temo, nazadnje se je izolski župan Igor Kolenc v začetku marca sestal s pristojnimi na ministrstvu. Dogovorjeno je bilo, da bo ministrstvo skupaj z Družbo za avtoceste v RS (Dars) proučilo pobudo obeh županov za nevključitev predora Markovec v vinjetni cestninski sistem, so spomnili na izolski občini.

Kot so dodali, pa do zdaj niso s strani ministrstva ali Darsa prejeli nobenega odgovora, prav tako še niso prejeli odgovora glede prekategorizacije obalne ceste in njenega prenosa v upravljanje, pozneje pa v last, Občine Izola in Mestne občine Koper.

Na infrastrukturnem ministrstvu so pojasnili le, da pobudo obeh občin še vedno proučujejo z vidika veljavne področne (cestninske) zakonodaje. "Datuma sprejema odločitve v tem trenutku ne moremo napovedati, si pa prizadevamo, da bi bila odločitev znana čim prej," so navedli.

Kolenc poudarja, da so na občini potrpežljivi, da pa trdno vztrajajo pri stališču, "da je nemogoče zanemariti tisto, kar je bilo pravzaprav povod za gradnjo predora - to je izgradnja nove hitre ceste, ki bo nadomestila staro obalno cesto, da lahko obalo namenimo drugim dejavnostim".

Na ministrstvu so že pred časom poudarili, da podpirajo prekategorizacijo obalne ceste v občinsko, hkrati pa so glede možnosti izvzetja hitre ceste iz vinjetnega sistema opozorili, da so v skladu z zakonom o javnih cestah vinjete obvezne na vseh cestah, ki so v upravljanju in vzdrževanju Darsa in so določene kot cestninske.

Končno odločitev pa bo ministrstvo moralo sprejeti že v kratkem, saj naj bi dela na hitri cesti Koper-Izola skozi predor Markovec zaključili predvidoma do sredine maja.

STA


Najbolj brano