Užitne klapavice niso užitne

Pedoči, ki jih te dni prodajajo v ribarnicah, ne smejo priti iz slovenskih školjčišč. Vsa tri školjčišča - Debeli rtič, Seča in Strunjan so namreč trenutno zaprta, ker so v njih presežene vrednosti lipofilnih toksinov.

Klapavice morajo ostati v morju, dokler 
bodo vrednosti biotoksinov povišane.   Foto: Ribogojnica Fonda
Klapavice morajo ostati v morju, dokler bodo vrednosti biotoksinov povišane.  Foto: Ribogojnica Fonda

ISTRA > Veterinarski inšpektorji so presežene vrednosti toksinov (DPS) odkrili konec minulega tedna pri rednem sistematičnem nadzoru pedočev (njihovo pravilno ime je užitne klapavice) v slovenskih školjčiščih, zato so prepovedali promet školjk iz gojišč pri Debelem rtiču, v Seči in Sečovljah, je sporočila uprava za varno hrano.

Zaprtje školjčišč pomeni, da morajo klapavice ostati v morju in jih je prepovedano prodajati, dokler veterinarji pri nadaljnjem odvzemanju vzorcev ne bodo ugotovili, da so neoporečne. Lipofilni toksini namreč lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo diarejo.

Sicer pa je kopičenje toksinov v školjkah za naša školjčišča dokaj pogost pojav, ki je najpogostejši jeseni, a pravil, kdaj se preseganje toksinov lahko pojavi, ni. Lani, denimo, so bile naše klapavice vse leto neoporečne za prodajo. “To zdaj je prvič letos, da so pri zaprta vsa tri školjščišča. Prav tako so po naših informacijah zaprta tudi sosednja gojišča čez mejo v Italiji in tudi na hrvaški strani,” pravi školjkar Mitja Petrič. V naših ribarnicah so tako na prodaj samo školjke, ki prihajajo bolj od daleč. Zadnja leta je pri nas opaziti tudi španske školjke.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano