Urbani opremi so škodila neurja

Ni se še obrnilo leto, kar so na izolski Svetilnik namestili urbano opremo, pa je ta že videti zanemarjena in poškodovana. So v občinski upravi pozabili, da so zanjo na Svetilniku in v bližnjih ulicah porabili približno 700 tisočakov?

Okrasno rastlinje je posušeno, betonski klopi pa manjka en    
vogal.  

 Foto: Mirjana Cerin
Okrasno rastlinje je posušeno, betonski klopi pa manjka en vogal.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Cvetlična korita so na sprehajalno pot med nekdanjim carinskim pomolom in svetilnikom postavili junija lani. Že po prvi zimi pa so nekatera zarjavela, zdržalo ni niti okrasno rastlinje. Zato ne preseneča, da so takšna posušena korita nekateri zamenjali za zabojnike z odpadki. V nič bolj zavidljivi kondiciji niso betonske klopi z lesenimi oblogami - njihovi ostri vogali, na katere so se mnogi Izolani jezili, češ da so nevarni, so odškrnjeni, les pa je presušen.

V občinski upravi kljub temu pravijo, da niso pozabili na urbano opremo. “Veliko poškodbam na koritih so botrovala neurja, ki so iz morja nametala kamenje, to pa je precej načelo nekatere elemente. Večino poškodb smo odpravili prejšnji teden, preostale še bomo. Za tiste, ki niso posledica višje sile, bomo uveljavljali popravila v garancijskem roku,” pojasnjujejo v kabinetu izolskega župana Igorja Kolenca.

Na novo so se lotili tudi zasajanja grmovnic, pri čemer se soočajo z veliko krajami okrasnega rastlinja. V koritih najdejo odpadke, čeprav so prepričani, da je v neposredni bližini dovolj zabojnikov zanje. Dodajajo še, da bo za opremo skrbela izolska Komunala, ki upravlja tudi z območjem Svetilnika, tako z javnim kopališčem kot s parkom. “Ker smo s projektom urbane opreme končali februarja, njeno vzdrževanje šele zdaj predajamo javnemu podjetju.”

Občina pa je za vremensko občutljivo urbano opremo odštela precej denarja; samo enemu izvajalcu, Makro 5, kar 687.714 evrov. Glavnino, 511.000 evrov, je resda dobila iz evropskih regionalnih razvojnih programov, a mnogi menijo, da bi bil ta denar lahko koristneje uporabila drugje.

MC


Najbolj brano