Trgovine in pisarne namesto Stavbenikovih hal

Mercator, ki je na dražbi Primorja v stečaju kupil nekdanje Stavbenikove hale, si je ob izolskem krožišču s hitro cesto zamislil večjo trgovino. Občina pa želi, da tam zraste poslovno-trgovsko središče.

Izolska občina želi, da ob krožišču zraste novo poslovno-trgovsko središče. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Izolska občina želi, da ob krožišču zraste novo poslovno-trgovsko središče. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Če bo Mercator ugodil izolski občini, svoje trgovine ne bo mogel zgraditi v šestih do osmih mesecih, kot se je sprva nadejal. To pa pomeni tudi, da si kupcev ne more obetati že v zadnjih dneh letošnje turistične sezone, ko bi imel največ prometa.

Mercator je lastnik tudi dveh bližnjih zemljišč, tistega z diskoteko Gavioli in zemljišča onkraj industrijske ceste, kjer je pred leti delovala Mala oprema. Kot navajajo, prodajajo obe zemljišči. Tisto, ki so ga nekdaj zasedali industrijski obrati, je še pred koncem lanskega leta nameravalo kupiti izolsko podjetje KMK Box. Tam pravijo, da so že vplačali 100.000 evrov varščine, nakar je Mercator ustavil prodajo. Zdaj jo nadaljujejo, KMK Box pa je dobil ponudbe izven Izole.

Toda občina je neomajna. “Ker gre za območje, ki bo predstavljalo nov vhod v Izolo, pričakujemo, da bo tam nastal kakovosten in estetsko primeren objekt, ki bo zapolnil manjkajočo ponudbo v mestu. V objektu bi morala biti živilska prodajalna kot tudi druge trgovine in različne dejavnosti, ki sodijo v turistično mesto,” pojasnjujejo v kabinetu župana Igorja Kolenca. V občinski upravi si torej želijo, da ob največjem izolskem krožišču ne zraste samo ena trgovina, ampak kar poslovno-trgovsko središče, ki ga predvideva tudi prostorski akt. Občina pričakuje, da bo znal investitor izkoristiti vse priložnosti, ki jih prinaša bližina hitre ceste. “Izvedeli smo, da bi na tistem območju površine najelo kar nekaj poslovnih subjektov.”

V Mercatorju pravijo, da nameravajo zgraditi objekt “za svojo in komplementarno dejavnost, torej za širšo ponudbo”. Nadaljevali bodo z načrtovanjem novega projekta, o podrobnostih pa naj bi bilo še prezgodaj govoriti.

S projektiranjem se še vedno ukvarjajo tudi v Petrolu, čeprav so pred gradnjo krožišča napovedovali, da se bodo servisa lotili sočasno. Zdaj v Petrolu pravijo, da nameravajo letos dobiti gradbeno dovoljenje. “Gradnje pa še ne načrtujemo. Lahko bi jo predvideli za prihodnje leto.” Snujejo tudi oskrbo z avtoplinom, prodajalno, gostinski lokal in ročno avtopralnico.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano