Tomos Dvokolesa so prodali

Hidria je prodala koprsko družbo Tomos Dvokolesa. Komu, ne povedo, to prepuščajo novim lastnikom. Približno 25 zaposlenih je novica o nakupu presenetila, vodstvo pa pravi, da jih je o tem seznanilo po elektronski pošti, popoldne. “A da so poslali sporočilo popoldne? No, lepo, ampak mi ob 14. uri končamo delati,” je bil razočaran Zlatko Bera.

Hidria je  prodala družbo Tomos Dvokolesa,  o prodaji je 
približno 25 zaposlenih seznanila popoldne z elektronsko 
pošto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Hidria je prodala družbo Tomos Dvokolesa, o prodaji je približno 25 zaposlenih seznanila popoldne z elektronsko pošto. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > V Hidrii so pogodbo s kupcem podpisali danes, pogajanja pa menda niso bil preveč zahtevna. Kdo je kupec in koliko znaša kupnina, ne razkrivajo. “Nič ne vem o prodaji, normalno smo delali. Seveda ima lastnik kadarkoli pravico prodati svoje premoženje, ampak res ne razumem, zakaj so tako skrivnostni glede kupca,” pravi Zlatko Bera, ki v Tomosu dela že 35 let.

Zaposlenim o prodaji poslali e-sporočilo

Ko Beri povemo za elektronsko pošto, ki naj bi jo vodstvo popoldne poslalo vsem zaposlenim, se malo ujezi. “Ob 14. uri končamo delati, sporočila nisem videl. Res je žalostno, da si zaposleni ne zaslužimo niti dveh besed. Bomo videli, kaj bo zdaj, ko pride nov lastnik. Doslej smo imeli dovolj naročil, a nismo imeli dovolj denarja za repromaterial. Živeli smo iz rok v usta,” še pravi Bera.

Tudi v sindikatu SKEI niso vedeli za prodajo koprske družbe. “Presenečen sem. Nimamo nobenih informacij, lastnik nas ni seznanil,” pravi Sašo Ristič iz koprskega SKEI.

V ospredju razvoj avtomobilskih tehnologij

Iz Hidrie so sporočili le, da se osredotočajo na razvoj avtomobilskih tehnologij in da so se zato odločili za dezinvestiranje nestrateških naložb. Danes so tako prodali družbo Tomos Dvokolesa. Njen direktor je Matjaž Kanduč, zaživela pa je pred leti, po likvidaciji družbe Tomos Motoindustrija.

V Hidrii so že pred časom napovedovali, da bodo montažo Tomosovih mopedov prenesli na turško družbo Ramzey. A na koncu iz tega ni bilo nič, kajti turški partnerji niso bili sposobni prevzeti montaže. Mopede so tako še naprej sestavljali v Kopru.

V Hidrii so sicer zadovoljni z družbami, ki delujejo v okviru njihovega Tehnološkega parka v Kopru. Družbe Alutec, Mototec in Tehnološki center so letos podpisale za 100 milijonov evrov novih pogodb, kar je tretjina vseh novih poslov Hidrie.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano