Tabel za Koper in Izolo ne bo

V Kopru in Izoli bodo zmedeni vozniki še naprej zaman iskali logične smerokaze, ki bi jih vodili na staro obalno cesto. Na smerokazih bo še vedno pisalo samo Žusterna, dodatnih tabel pa ne bo. V Izoli priznavajo, da na tak način odganjajo tranzitni promet z obalne ceste. Na koprski občini pa so celo že začeli postopke, da bi Žusterno vpisali na uradni seznam naselij.

Table proti Kopru in Izoli voznike usmerjajo le po hitri cesti, 
kjer je obvezna vinjeta. Na stari obalni cesti ostaja le tabla 
Žusterna.  Foto: Danijel Cek
Table proti Kopru in Izoli voznike usmerjajo le po hitri cesti, kjer je obvezna vinjeta. Na stari obalni cesti ostaja le tabla Žusterna.  Foto: Danijel Cek

KOPER, IZOLA > Zakon namreč pravi, da mora upravljalec ceste promet voditi do prvega sosednjega kraja oziroma naselja, kar pa Žusterna uradno še ni. “Za nas je Žusterna naselje, zato smo tudi že sprožili ustrezne postopke za vpis Žusterne na uradni seznam naselij Mestne občine Koper,” so svojo rešitev predstavili na koprski občini. Da ne kršijo zakona, pa trdijo tudi na izolski občini. Po njihovem jim pravilnik o prometni signalizaciji omogoča kažipote tudi za dele naselij oziroma mestne predele.

Cilj obeh občin je, da bi tranzitni promet povsem pregnale z obalne ceste, kjer občini nameravata razvijati turizem. A situacija v prometu je trenutno drugačna. Ker minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in Dars nista uslišala obeh županov in predor Markovec ni izvzet iz vinjetnega sistema, je na cestah med Koprom in Izolo množica voznikov brez vinjet. Ti pa ne vedo, kam zaviti.

Napis Žusterna izvozu za staro obalno cesto v krožišču na Piranski cesti v Kopru jim povzroča samo zmedo. Za voznike brez vinjete je namreč tam ena glavnih poti, da pridejo po stari cesti iz Kopra v Izolo. Številni vozniki tako krožijo po Kopru in iščejo pravo pot, ustavljajo v krožišču in razbirajo smerokaze ter ogrožajo varnost. So pa tudi primeri, ko ravno zaradi slabih označb pomotoma zapeljejo na hitro cesto, nato pa napačno reagirajo in vozijo vzvratno ali celo obračajo pred predorom Markovec.

Podobno se dogaja tudi na izolski strani, predvsem v novem krožišču, ki je sicer v upravljanju Darsa, kjer vozniki ne najdejo smerokaza za Koper po stari obalni cesti, saj jih table vodijo samo na hitro cesto. Če želijo na staro obalno cesto, pa morajo slediti rumenemu smerokazu za Žusterno. “Tranzitnega prometa na obalni cesti ne bi smelo biti, saj je zato zgrajena hitra cesta,” vztrajajo na izolski občini.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano