Stavbe ob mandraču morajo rušiti

Izolska občina mora porušiti nevarne dele stavb z naslovom Veliki trg 2 oziroma 3 ob znamenitem izolskem mandraču. Tako zahteva koprska gradbena inšpekcija in občina je Komunali pred kakšnim tednom naročila, naj postavi gradbeni oder. A to še ne pomeni, da se bo rušenja lotilo javno komunalno podjetje.

Občina mora porušiti tri nadstropja  stavbe v ozadju in 
nadstropje bližnje  stavbe, ki je v ospredju fotografije. Foto: Mirjana Cerin
Občina mora porušiti tri nadstropja stavbe v ozadju in nadstropje bližnje stavbe, ki je v ospredju fotografije. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > V izolski občinski upravi so nam včeraj potrdili, da izpolnjujejo zahteve gradbenega inšpektorja.

V stavbi na Velikem trgu 3 je občina od leta 2007 snovala ureditev družinskega hotela. Najprej je bilo v igri skrivnostno podjetje Lados oziroma Nenad Francuz, dober znanec koprske gradbene inšpekcije, nad katerim je koprsko sodišče nedavno začelo postopek osebnega stečaja, zatem se je za gradnjo hotela potegoval lastnik bližnje gostilne Ribič - podjetje Čevelj & čevelj Edvarda Jankoviča. Končalo se je tako, da prvi ni vplačal 20.000 evrov varščine, drugi ni sklenil pogodbe. Občina pa je želela podeliti stavbno pravico za 99 oziroma 50 let. Načrti so ji nazadnje spodleteli marca lani.

Le še pet dni časa?

“Poskrbeli smo za ustrezno podporo nevarnega objekta ter postavili varovalne in lovilne odre pa tudi varnostno ograjo, da bi preprečili dostop do objekta in uporabo javne površine ob njem. V tem času smo naročili varnostni načrt in začeli postopek za izbiro izvajalca za rušenje nevarnega dela,” so pojasnili. Kdaj so dobili inšpekcijsko odločbo, niso navedli. Zaradi gradbenega odra pa lahko sklepamo, da je to bilo prejšnji teden.

Brez odgovora sta ostali tudi naši vprašanji, do kdaj morajo porušiti nevarne dele stavb in ali jim bo to zares uspelo. Po naših podatkih jim je ostalo zelo malo časa, le še pet dni, ker naj bi inšpektor rušenje zahteval do torka, 23. junija. Če naše informacije držijo, mora občina do takrat odstraniti kar tri etaže najvišje stavbe na Velikem trgu 3 (ostalo bo le še pritličje) pa tudi etažo nad bližnjo gostilno Ribič na Velikem trgu 2. Usoda omenjene gostilne ni vprašljiva.

Kljub temu bo rušenje gotovo vplivalo na okoliške objekte. Dodatno težavo predstavlja dejstvo, da so v bližini še ena gostilna, Koral, stanovanja in parkirna mesta ter ne nazadnje, da se je v začetku tedna začela turistična sezona, v času katere so gradbeni posegi v zaščitenem središču mesta prepovedani.

Koliko bo občino stalo rušenje 200 do 300 let starih stavb, ni znano. Po mnenju poznavalcev ne gre za pretiran strošek. Ocenjujejo ga na kvečjemu 20.000 evrov.

Rušiti bi morali pred osmimi leti

Pa vendar je občina že leta 2007 (v času županovanja Tomislava Klokočovnika) dobila gradbeno dovoljenje za rušenje nevarnih delov stavbe na Velikem trgu 3 (dveh nadstropij, ker sta bili takrat nevarni “samo” dve). Ker občini v dveh letih tega ni uspelo narediti, je izolsko upravno enoto leta 2009 zaprosila za podaljšanje gradbenega dovoljenja. Leta 2011 je poteklo tudi podaljšano gradbeno dovoljenje, ne da bi občina odstranila nevarne dele.

Vloge za novo gradbeno dovoljenje za rušenje niso podali, pravi načelnik izolske upravne enote Branko Andrejašič. A takšno dovoljenje poslej ni več potrebno, ker rušenje zdaj zahteva gradbena inšpekcija.

Občina se na inšpekcijsko odločbo lahko pritoži, vendar morebitna pritožba ne bo zadržala izvršbe. Če se bo odločila za ta korak, bo le pridobila dodatni čas za rušenje.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano