Sledijo željam novih generacij upokojencev

“Hotelu Delfin je s trdim delom uspelo, da je trend upadanja nočitev v zadnjih dveh letih obrnil navzgor. Čeprav v povprečju dosega kar 80-odstotno zasedenost, si želimo še boljših rezultatov in jih od direktorice Nine Golob tudi pričakujemo,” je včerajšnjo tiskovno konferenco začela Rožca Šonc, predsednica nadzornega sveta hotela Delfin, ki je v lasti Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS).

Rožca Šonc in Nina Golob Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rožca Šonc in Nina Golob Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Lani je hotel obiskalo 22.198 gostov, ki so ustvarili 109.899 nočitev, kar je za odstotek več kot leto poprej. “Čeprav si bomo lansko leto zapomnili po nadpovprečnem številu deževnih dni,” je opozorila direktorica Nina Golob, ki vodi hotel zadnji dve leti. Rožca Šonc uspeh pripisuje teku na dolge proge: hotel vsak januar zaprejo in delno obnovijo ali uvedejo nove storitve.

V hotelu, ki ima 420 ležišč in 73 zaposlenih z direktorico vred, so si decembra lani izplačali 13. plačo, le malo nižjo od običajnih plač. Ta mesec pa bodo dobili še posebno plačo za uspešnost, ker so lani poslovali z dobičkom. Ustvarili so 5,12 milijona evrov prihodkov, poslovni izid je znašal 394.174 evrov, odstotek več kot leta 2013.

Kmalu Kneippov vrt

Letos bodo za novosti namenili pol milijona evrov lastnega denarja, je poudarila Šončeva. S 300.000 evri so že prenovili hotelsko avlo in na novo uredili aperitiv bar. V hotelski restavraciji so uredili samopostrežno linijo in strežne otoke. Preostalih 200 tisočakov bodo vložili v ureditev Kneippovega vrta med hotelom in Amforo, centralnim objektom v marini. Za prvo silo bo vrt z zdravilnimi rastlinami in zelišči nared do poletja, pravo podobo pa bo dobil v dveh do treh letih. “Imel bo 80 različnih rastlin, korita s hladnimi oblivi, lesene in kamnite površine za hojo brez obutve ter kotiček za jutranjo telovadbo,” napoveduje Nina Golob. Za arhitekturni del je poskrbel Aleksander Bizjak, zasnovo vrta so zaupali krajinskemu arhitektu Vladimirju Vremcu, ki je k sodelovanju povabil Botanični vrt iz Ljubljane. Dela je opravila izolska Komunala.

Se morda ZDUS zanima za nakup katerega od istrskih hotelov, ki so naprodaj? Šončeva odgovarja nikalno, češ da v Rogaški Slatini tudi sami prodajajo garni hotel Vila Ana s 13 sobami. Z izkupičkom bodo kupili apartmaje na Gorenjskem ali Dolenjskem ter jih ponudili upokojencem. V Izoli bi od občine kupili zemljišče na kopališču Delfin, na katerem imajo gostinski objekt (zanj so pridobili 30-letno stavbno pravico). V hotelu Delfin bodo prihodnje leto posodobili notranje bazene, lani so izpeljali energetsko sanacijo.

Upokojenci prihajajo z vnuki

Hotel je bil dolga leta namenjen izključno upokojencem, po “odprtju” za druge goste upokojenci še vedno ustvarijo 95 odstotkov nočitev in v povprečju ostanejo pet dni. Zaradi krize direktorica pričakuje, da se bo delež drugih gostov še povečal. Obenem opozarja, da so tudi upokojenci v zadnjih 33 letih, kolikor hotel obratuje, spremenili navade: “Občutimo, da so prejemnikom višjih pokojnin pred dvema letoma ukinili regres in da številni upokojenci vzdržujejo mlajše družinske člane. Včasih so prišli večkrat na leto, zdaj le še enkrat, ali pa ostanejo zgolj en teden namesto dveh oziroma treh. Nova generacija upokojencev prihaja z vnuki, ima potovalne navade in računalniško znanje. Zato smo hotel začeli tržiti na spletnih portalih,” pravi Nina Golob.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano