Se res dogaja “zavetiščna kuhinja”?

“Začenja se boj za Obalno zavetišče za brezdomne živali!” Tako je predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec naslovila pismo na portalu Pes moj prijatelj, kjer opozarja, da bo v prihodnje z zavetiščem v Dvorih pri Sv. Antonu upravljal nekdo drug in ne več društvo. Po naših informacijah bo to Komunala Koper, zaradi česar v društvu namigujejo, da bo “zavetiščna kuhinja” kmalu dosegla vrelišče.

Z Obalnim zavetiščem za brezdomne živali v Dvorih pri Sv. 
Antonu bo v prihodnje najverjetneje upravljala   Komunala  
Koper.  Foto: Petra Vidrih
Z Obalnim zavetiščem za brezdomne živali v Dvorih pri Sv. Antonu bo v prihodnje najverjetneje upravljala Komunala Koper.  Foto: Petra Vidrih

DVORI > Lastnice in ustanoviteljice Obalnega zavetišča za brezdomne živali so štiri istrske občine. Obalnemu društvu proti mučenju živali bo 30. junija potekla štiriletna upravljalska pogodba za zavetišče.

Ali torej drži, da bo v prihodnje z zavetiščem upravljala Komunala Koper? V koprski občini te informacije niso ne potrdili ne zanikali. “O tem je prezgodaj govoriti. Možnosti izbire izvajalcev je več. Tudi s Komunalo Koper smo se pogovarjali,” so še skrivnostni.

Spremenili bodo občinski odlok

Zdaj pripravljajo spremembe odloka o zagotavljanju javne službe na področju živali. V občini svojo odločitev utemeljujejo z željo po širitvi možnosti izbire izvajalca oziroma upravljalca javne službe. Doslej so ga izbirali prek razpisa, medtem ko bodo lahko po spremembi, ki jo mora potrditi tudi občinski svet, upravljanje zavetišča oddali neposredno. Za ta postopek morajo pridobiti tudi soglasje drugih istrskih občin.

Zgovornejši so bili v izolski občini, kjer nam je Kristina Zelić pojasnila, da podpirajo predlog, da upravljanje zavetišča zaupajo Komunali Koper. “Glavna naloga občin je, da zagotavljajo pravilno delovanje zavetišča in dobro preskrbo živali. Dosedanje izkušnje so pokazale, da delovanje zavetišča ni bilo najboljše. Tudi izkušnje primerljivih občin so pokazale, da je najboljša rešitev javno podjetje,” meni Zelićeva. Dodaja še, da pričakujejo kakovostnejše storitve zavetišča in enako finančno obremenitev občinskega proračuna.

Tudi iz piranske občine smo dobili podoben odgovor, da zamisli ne nasprotujejo, da pa je zadeva še v usklajevanju. Ankaranski župan Gregor Strmčnik stališča (še) ne more dati, ker o kakršnihkoli postopkih za spremembo odloka in s tem upravljalca sploh ni uradno seznanjen.

Poleg zavetišča še hotel in pokopališče

Ko smo za komentar prosili v.d. direktorja Komunale Koper Gašparja Gašparja Mišiča nam je povedal le, da bodo naredili, karkoli jim bosta naložili občini Koper in Ankaran ter da bodo delovali tako, kot se bodo dogovorili.

“Če bomo postali skrbniki zavetišča, bomo zagotovili kakovostno oskrbo živali ter njihove skrbne in redne preglede. Tudi sam imam dva psa in sem ljubitelj živali. Obalno društvo proti mučenju živali in vsi posamezniki, ki jih skrbi dobrobit živali, bodo seveda še naprej dobrodošli, njihova pomoč pa cenjena,” zagotavlja. Mišič ob tem še niza razmišljanja o bodočem hotelu za pse in pokopališču za hišne ljubljenčke, ki bi ju, po njegovem mnenju, Istra nujno potrebovala.

Mestna občina Koper namenja Obalnemu zavetišču za brezdomne živali 66.000 evrov na leto. Občini Izola in Piran zagotavljata 44.000 evrov na leto. 900 evrov pa je v prvih treh mesecih letošnjega leta za delovanje namenila občina Ankaran.

V društvu iščejo podpornike

Predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec je na nasprotnem bregu prepričana, da gre pri tem za “zavetiščno kuhinjo”. “Dragi moji animalisti, potrebovali bomo vaš glas za živali. Obalni, slovenski, italijanski ..., vsi glasovi štejejo,” poziva podpornike zavetišča in ljubitelje živali.

Da v prihodnje očitno ne bodo več upravljali z zavetiščem, so v društvu izvedeli tako rekoč po naključju. Ker se približuje datum, ko jim bo potekla pogodba o upravljanju, so se pozanimali, kdaj bodo v občini objavili razpis za izbiro skrbnika. “Pojasnili so nam, da pripravljajo dopolnitev odloka, s katero bodo občine v prihodnje lahko kar brez razpisa upravljanje zaupale javnemu podjetju. Zdaj lobiramo na vse strani, da taka sprememba odloka ne bi bila sprejeta,” priznava Andreja Bogataj Krivec.

300 psov na leto oskrbijo v Obalnemu zavetišču za brezdomne živali. 70 prostoživečih mačk je v okolici zavetišča. 250 psom na leto najdejo nov dom. 5 psov na leto morajo uspavati.

MOK: “Ne bom kar tako evtanazirali”

Opozarja namreč, da predlagana rešitev ne bo v dobrobit živalim v zavetišču. “Vsako živo bitje ima pravico do življenja. Nekateri vrli slovenski politiki so si vzeli pravico in odločili, da povsem legalno lahko ubijemo vsako žival, ki v 30 dnevih ni uspela najti posvojitelja. V nekaterih slovenskih zavetiščih to tudi počnejo. Bojim se, da bo to pod novim upravljalcem postala stalna praksa tudi v Dvorih,” je zaskrbljena.

V koprski občini takšne namige zavračajo. “Nikakor ni naš namen evtanazirati pse po tridesetih dneh. Menimo, da je smiselno skupaj s strokovno javnostjo in upravljavcem zavetišča doreči morebitne prijaznejše kriterije oziroma obravnavati vsak primer posebej,” pojasnjujejo.

Andrejo Bogataj Krivec skrbi, da postaja zavetišče zanimivo za ljudi, ki z živalovarstvom nimajo nikakršne zveze.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano