Ribarnice Delmarja v najem, za delavce ne ostane veliko

“Delmar je klasična slovenska žalostna zgodba,” pravi stečajni upravitelj podjetja Andrej Marinc po prvem obisku na sedežu podjetja v Izoli. Za Delmarjeve ribarnice po vsej Sloveniji bo čimprej skušal najti najemnika. Ni pa še prepričan, da bo v stečajni masi Delmarja dovolj za poplačilo terjatev delavcev.

Delmarjeve ribarnice (na fotografiji koprska) bodo odprte samo še danes in morda v ponedeljek, potem jih bodo zaprli, dokler stečajni upravitelj zanje ne najde najemnikov Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Delmarjeve ribarnice (na fotografiji koprska) bodo odprte samo še danes in morda v ponedeljek, potem jih bodo zaprli, dokler stečajni upravitelj zanje ne najde najemnikov Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Delavci bodo v ponedeljek ali torek dobili sklepe o odpovedih. “Pripravili bomo tudi vse dokumente za jamstveni sklad in za prijave na zavod za zaposlovanje,” pravi Andrej Marinc. Kolikšne so terjatve delavcev, še ni znano. Resda podjetje zaposlenim ne dolguje plač za pretekla obdobja, ampak samo septembrsko, a tu so še regresi in odpravnine za sedanje zaposlene in tiste, ki so delo izgubili že pred meseci, a jim še niso povrnili vsega.

Delmar je bil v lasti Vladimirja Lukežiča in Jožefa Skočaja (vsak je imel po 36-odstotni delež), direktorja Delmarja Iztoka Palčiča in Stanke Turk (vsak po šest odstotkov), Vesne Gačnik Katonar (osem odstotkov) in manjših družbenikov.

Delavci se bojijo, da ne bodo poplačani

V začetku lanskega leta je v Delmarju delalo 129 zaposlenih, zdaj jih je stečaj v njem pričakalo še 63. “Bojim se, da se bomo delavci obrisali pod nosom za odpravnine in regres, ki nam jih Delmar dolguje,” pravi nekdanja Delmarjeva vodja ribarnice, ki je delo skupaj s še 45 delmarjevci izgubila poleti, ko se je izgubarski Delmar umaknil iz upravljanja ribarnic v Mercatorjevih centrih, novi upravljalec Delamaris pa delavcev ni prevzel.

Bojazen je utemeljena. “Res ni gotovo, da bodo delavci dobili poplačano vse. Nepremičnine so obremenjene, zalog pa je zelo malo. Najemnine pa po novi zakonodaji gredo ločitvenim upnikom, tako da ne ostane veliko,” ocenjuje Marinc. Ne nazadnje so po naših informacijah tik pred novico o stečaju in takoj po njej Delmarjeve trgovine že začeli oblegati zaskrbljeni dobavitelji, ki jim Delmar dolguje plačilo, in na hitro zahtevali vsaj zamrznjene izdelke iz zalog.

Delmar je gol in bos

Premoženja Delmarja ni prav veliko. Glavna stavba v Izoli, kjer je sedež podjetja, predelava in hladilnica, ki so jo zgradili leta 2000, pa tudi zemljišče ob njej, sta namreč zdaj v lasti Finor Leasinga, ki je največji upnik Delmarja; Delmar Finorju dolguje za 2,8 milijona evrov najemnin. Stavba ob morju, kjer je bil Frigomar, ki se je leta 2009 pripojil k Delmarju, pa je v lasti Hypo Leasinga. “Proizvodnje in distribucije v Izoli ne bomo nadaljevali, le zaloge zamrznjene ribe bomo razprodali,” pravi Marinc.

Pod hipotekami je tudi večina ribarnic; Delmar jih ima po Sloveniji še devet (na Primorskem v Kopru, Izoli, Luciji, Sežani in Novi Gorici), poleg tega pa še distribucijski center v Ljubljani in Mariboru. Ribarnice bodo odprte še danes in verjetno v ponedeljek, da prodajo sveže ribe. “Me pa že kličejo interesenti, ki se zanimajo za najem ribarnic. Formalne ponudbe še nisem dobil, bo pa imel prednost tisti, ki bi jih vzel čim več v paketu,” meni Marinc, ki poudarja, da bo moral pohiteti, saj gre tudi pri zamrznjenih ribah za pokvarljivo blago.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano