Rex - ladja, ki je kraj postala

Pri Rexu. Ni krajevne table, pa vendar vsi vedo, da je to na koncu obalne ceste med Koprom in Izolo. Tam, kjer je pred 70 leti končala takrat najmodernejša in najhitrejša potniška ladja na svetu, parnik Rex. V ponedeljek, 8. septembra, na obletnico bombardiranja in potopitve ladje, bo Izola pravi kraj za obujanje spominov.

“Ko se je Rex prevrnil na bok, je jokalo železo kot prestrašen otrok ...” v Junaku prekomorskih brigad poje Drago Mislej Mef. Fotografija pa je iz leta 1946 iz knjige Maurizia Elisea Il transatlantico Rex, ship of ships.
“Ko se je Rex prevrnil na bok, je jokalo železo kot prestrašen otrok ...” v Junaku prekomorskih brigad poje Drago Mislej Mef. Fotografija pa je iz leta 1946 iz knjige Maurizia Elisea Il transatlantico Rex, ship of ships. 

IZOLA > Rex, italijanska potniška ladja, je v času fašizma veljala za italijanski nacionalni ponos: največja, najhitrejša in najbolj razkošno opremljena. V ladjedelnici v Genovi so jo zgradili leta 1932, plula pa je le 12 let.

Na današnji dan pred 70 leti je bil namreč Rex že nemočen na plitvini med Koprom in Izolo. Ko se je razplamtela druga svetovna vojna, so jo naprej v Pulju prebarvali v sivo, potem pa je čakala v tržaškem pristanišču. Po kapitulaciji Italije 8. septembra 1943 je prišla v nemške roke. Ti so jo 5. septembra 1944, že dodobra izropano, odvlekli na morje proti Kopru, da bi jo umaknili pred napadi zavezniških sil, a je ob naši obali nasedla. Čez tri dni, 8. septembra 1944, ravno na obletnico kapitulacije Italije, pa so jo na muho dobila angleška letala. Italijanski ponos je končal prevrnjen na bok in v plamenih. Po vojni je ladja postala jugoslovanski vojni plen, razrezali so jo, železo pa je kupila jeseniška železarna. S tem ogromna lupina Rexa resda ni več strašila (ali vabila) na plitvini pred Izolo, a rodil se je mit. Predmete s čezoceanke pa še danes hrani marsikateri domačin. V Izoli se mu bodo posebej posvetili v ponedeljek, natanko na 70. obletnico potopa čezoceanke. V tamkajšnjem muzeju Parencana bodo ob 17. uri predstavili knjigo Mitje Lamuta Parniki Jadrana na razglednicah in ladji Rex posvečen priložnostni poštni žig. V vinskem baru Manzioli pa bo ob 20. uri z Rexom povezan tokratni klepet z zanimivimi Izolani: gost bo Marjan Kralj, ki je slavni ladji posvetil življenje.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano