Prva ankaranska sejnina gre za šolarje

Štirje opozicijski svetniki so se odločili, da bodo podprli predlog ankaranskega župana Gregorja Strmčnika in se odpovedali sejninam. Svojo sejnino bi namenili socialno šibkim šolarjem.

 Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Foto: Tomaz Primozic/Fpa

ANKARAN >Da bi umirili morje, po katerem je šele začela pluti barka nove občine Ankaran, so svetniki iz vrst strank Slovenija za vedno (SZV) in Ankaran je naš (AJN) poslali javno pismo. Z njim so se, kot so zapisali, odzvali na razpravo po konstitutivni seji občinskega sveta. Pred skoraj tremi tedni je namreč župan Gregor Strmčnik predlagal razširitev dnevnega reda z razpravo, da bi se svetniki odrekli sejninam in financiranju strank iz proračuna.

Stranki sta razširitvi dnevnega reda nasprotovali. Gašpar Gašpar Mišič (SZV) je takrat povedal, da niso proti častni svetniški funkciji. Motilo jih pa je, da s predlogom niso bili seznanjeni in se “zato ne moremo suvereno odločati”, je pomisleke nanizal Mišič.

S strankarskima kolegoma Klaro Maučec in Zoranom Pavičem ter Darkom Kavretom (AJN) sedaj predlagajo, da bi se svetniki na vsaki seji sproti dogovorili, ali bodo sejnine bodisi delno bodisi v celoti namenili v humanitarne namene in pomoči potrebnim občanom. Svetniki obeh strank bi svoje sejnine, prislužene na konstitutivni seji, namenili šolskemu skladu za pomoč ankaranskim otrokom osnovne šole dr. Aleš Bebler - Primož iz socialno šibkejših družin.

Glede financiranja političnih strank predlagajo, da bi se položaj list, izvoljenih v občinski svet, izenačil s strankami in da bi imele liste enake pogoje za delovanje in izvajanje mandata. Denar bi namenili le materialnim stroškom, nujnim za delovanje. AP


Najbolj brano