Pr'špini je spet dišalo po šalši (foto)

Že šestič je v Ljubljanski ulici zadišalo po slastni domači šalši. Izmed desetih ekip, ki so vihtele kuhalnice, se je po mnenju komisije najbolje izkazal dvojec iz društva Lokva.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

IZOLA > Prireditveni prostor, ki mu domačini pravijo Largo pr'špini, je bil danes že šestič prizorišče Šalšiade - tekmovanja v kuhanju domače šalše, ki ga pripravlja Društvo Izolani s pomočjo občine in Centra za kulturo, šport in prireditve.

Mojstrice in mojstri šalše so ves dopoldan ustvarjali vsak po svojem receptu. Ob uri kosila so svoje izdelke - bodisi na kruhkih bodisi s pašto - ponudili v okušanje obiskovalcem, ki so prireditveni prostor tudi tokrat zapolnili prav do zadnjega kotička. Strokovno okušanje so organizatorji zaupali tričlanski komisiji, ki so jo sestavljali Elizabeta Pušpan, Anica Božič in Mojca Zlobko Vajgl.

Razen nekaj vzorcev, ki niso odražali lastnosti istrske šalše, so imeli člani komisije pohvalne besede za vse kuharske izdelke. Vsaka se je ponašala s svojo posebnostjo, bodisi s poudarkom na vinu, bodisi s sladkostjo ali s pikantnostjo, a nazadnje je komisijo (tako kot v minulih letih) prepričala tista šalša, pri kateri je najbolj obveljalo pravilo “manj je več” in kjer je bilo čutiti pravo karmonijo kisline in sladkobe, čebule, bazilike in česna. Skuhal pa jo je dvojec iz društva Lokva.

ID


Najbolj brano