Pri Svetilniku se sprehajajo upokojenci, vranjeki in golobi

O izolskem Svetilniku je bilo poleti veliko slišati. Izolane je razjezila urbana oprema, ki jo je tja namestila občina. V teh deževnih novembrskih dneh, ko je sprehajalcev le za vzorec in so vsi tamkajšnji gostinski objekti zaprti, pa se zdi prav urbana oprema tista, ki kljubuje jesenskemu mrtvilu.

Če ne bi bilo urbane opreme, bi bila sprehajalna pot še bolj prazna   Foto: Mirjana Cerin
Če ne bi bilo urbane opreme, bi bila sprehajalna pot še bolj prazna  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Med mimoidočimi prevladujejo upokojenci. Med sprehajanjem opazujejo vranjeka v morju, ki mu, ko se poda na lov, ne uide nobena riba. Za goloba, ki počiva na eni od novih klopi, pa ugotavljajo, da mu mokre deske ne škodijo tako kot njim.

V občinski upravi o klopeh pravijo, da so jih ergonomsko preuredili, da so jim torej “zaoblili robove”. Niso pa jim dodali naslonjal, “ker to ni bil del dogovora”. Ker je ena od klopi ostala tudi brez okrasnega rastlinja, prazno korito utegne kdo zamenjati za koš za odpadke. Še vedno je videti “mega” klop, na kateri so se kopalci poleti leže nastavljali sončnim žarkom; ta ostaja, “ker je na njej mogoče sedeti in je uporabna tudi po poletni sezoni”, pojasnjujejo v občinski upravi. Na željo bližnjih stanovalcev so vrnili pet starih klopi, ki so jih sprva odstranili.

Njim na ljubo so od prvotnih poti ohranili le eno. Zemljišče, po katerem sta potekali preostali dve, je še vedno obdano z gradbiščnim trakom, ki so ga namestili že pred štirimi meseci. Pod enim od dreves je videti odejo in na njem spalno vrečo. Najbrž sta last kakega brezdomca. Ob objektu s sanitarijami so se začele kopičiti smeti, čeprav jih Komunala po poletni sezoni odvaža trikrat na teden, med sezono pa vsak dan. “Od oktobra do maja se jih nabere za 51 kubičnih metrov, med junijem in septembrom pa za 61,” niza podatke direktor Komunale Denis Bele.

Na drevesu v bližini sezonskega gostinskega objekta, ki ga je od občine vzela v najem znana izolska slaščičarska družina Saliji, preberemo, da gre za drevo številka 129 in da mu je ime Tatjana. Čeprav tudi za rastlinje na Svetilniku skrbi Komunala, tam o imenovanju dreves nič ne vedo. “Najbrž gre za delo kakšnega ljubitelja dreves ali pa ima prav to drevo zanj poseben pomen,” razmišljajo.

Druga dva gostinska objekta sta bila ob našem obisku Svetilnika zaprta. Tistega na punti bodo še ta mesec začeli obnavljati - ne sezonskega objekta na dvorišču, ampak propadajočo stavbo s pred štirimi leti obnovljeno streho (v času županovanja Tomislava Klokočovnika). Urška Krulej iz sežanskega podjetja Tim International, ki je dobilo objekt v desetletni najem, obnovo napoveduje do začetka prihodnje poletne sezone.

Samostojna podjetnica Danijela Cerkvenik M., ki ima v zakupu bar Vitaminček (nekdanji Tamarix), pa opozarja, da ga letos še ni dokončno zaprla. Za razliko od prejšnjih let mu bo vrata odpirala tudi v jesensko-zimskem obdobju, le ob sončnem vremenu.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano