Poplavljene avte reši le kasko

Po poplavi garaže novega stanovanjskega bloka na Premrlovi 8 v Izoli, kjer je bilo parkiranih pet avtomobilov in dva motorja, se investitor iz podjetja Marvas ne čuti krivega, pa čeprav so gasilci od poletja tam posredovali že trikrat. Marvas s prstom kaže na izolsko Komunalo, ta pa mu ne ostaja dolžna.

Eden od petih avtomobilov, ki so bili parkirani v poplavljeni garaži Foto: Mirjana Cerin
Eden od petih avtomobilov, ki so bili parkirani v poplavljeni garaži Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Razloge za tamkajšnje poplave pozna večina Izolanov. Premrlova ulica leži pod gladino morja, vanjo se steka meteorna voda z vseh više ležečih ulic pod Trgom sv. Mavra. Kanalizacija je stara in obremenjena, ker gre za mešan sistem (ni ločen na meteornega in fekalnega). Na dveh mestih izvira celo podtalnica.

“Običajno obvezno oziroma osnovno zavarovanje avtomobila, pa četudi bi imel zavarovanec dodano še zavarovanje za škodo na parkiriščih, takega dogodka ne pokriva,” pojasnjuje zavarovalniški agent, ki ne želi biti imenovan. “Če so stanovalci prepričani, da je garaža napačno projektirana ali zgrajena, lahko vložijo zahtevek na zavarovalnico lastnika ali upravljalca stavbe.” Vendar bi zavarovalnica v takem primeru zahtevek najbrž zavrnila. Če pa bi nekdo vztrajal, bi lahko lastnika ali projektanta stavbe tožil in na sodišču dokazoval, da je garažo dal v uporabo, čeprav se je zavedal, da je slabo ali napačno zgrajena. DC

Na takem območju so pred kakšnim letom po načrtih Borisa Zulianija zgradili objekt z desetimi stanovanji, od katerih jih je zasedenih polovica, in približno dva metra visoko podzemno garažo. Težave se zdijo kar samoumevne.

Investitor Martin Đerđaj iz podjetja Marvas se ne čuti krivega: “Vplivala je višja sila. Prvi dve leti ni bilo nobenih težav.” Morebitnih tožb stanovalcev ne pričakuje, čeprav so zavarovalnice glede poškodb avtomobilov v takih primerih jasne. Odškodnino priznajo samo tistim, ki imajo sklenjeno popolno kasko zavarovanje.

Đerđaj pravi še, da stanovalcem pomaga pri čiščenju in jim v kratkem obljublja nekaj tehničnih izboljšav garaže. S prstom pa kaže na izolsko Komunalo, češ da ni izpolnila pisnega dogovora, da bo ločila kanalizacijo na meteorno in fekalno, za kar bi ji plačal 12.000 evrov.

Na Komunali o tem dogovoru nič ne vedo. Direktor Denis Bele poudarja, da takih dogovorov sploh ne smejo sklepati, “ker je to v domeni občine”. Prepričani so, da je na Premrlovi 8 zatajil sistem odvodnjavanja meteornih voda med stavbo in kanalizacijskim jaškom. Zadnjih poplav naj ne bi preprečili niti, če bi kanalizacijo ločili na meteorno in fekalno. “Ker gre za interni priključek, pa težave zadevajo investitorja ali lastnike,” je jasen Bele.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano