Pomorci, pozor, pomorska šola išče 70 Neptunov

Srednja pomorska šola iz Portoroža se pripravlja na praznovanja 70. obletnice ustanovitve šole. Osrednja proslava bo sicer prihodnje leto, za letošnjo jesen pa šola skupaj s Pomorskim muzejem Piran pripravlja razstavo. A zanjo že zdaj potrebuje pomoč tistih, brez katerih šole ne bi bilo - nekdanjih dijakov.

Na pomorskem krstu leta 1990  Foto: Arhiv Pn
Na pomorskem krstu leta 1990  Foto: Arhiv Pn

PORTOROŽ > “Ko smo pregledovali gradivo, smo ugotovili, da imamo pravzaprav malo fotografij šole in dijakov v razredih, v delavnicah, na barkah in na pomorskih krstih,” pravi ravnatelj gimnazije, elektro in pomorske šole Borut Butinar. Zato so pozvali vse nekdanje dijakinje, dijake, učitelje in druge, da pobrskajo po svojih predalih in mapah ter pomagajo zbrati čimveč fotografij, skeniranih fotografij, zapiskov, filmov, kostumov, plakatov, zapiskov in drugega materiala, ki bo pomagal pri postavitvi razstave in pisanju zbornika, pa tudi za šolski arhiv in spletno stran. “Cilj je med drugim narediti primerjavo dela v šoli in na ladji nekoč in danes,” pravi Butinar. Najlepše fotografije bodo dobile stalno mesto na stenah šole.

Material - fotografije šole, razredov, sošolcev, dela na šoli, delovne prakse, delavnic, na ladjah - bodo zbirali do junija. Predvsem pa želijo za razstavo zbrati fotografske prizore z Neptunovih krstov od začetka šole do danes ter zbrati imena in priimke prav vseh, ki so se v sedmih desetletjih poskusili v vlogi Neptuna. Oblikovali so tudi profil Pomorc sem bil na Facebooku.

Pomorska šola je bila sicer uradno ustanovljena 1. marca 1947, prvi pomorski krst prvošolcev pa so pripravili že prej, tako da bo 70. Neptun iz morja stopil že letos septembra. Na jubilejnem krstu bodo tako predstavili zbornik, v Monfortu v Portorožu pa pod okriljem Pomorskega muzeja Sergeja Mašere iz Pirana odprli razstavo vseh pomorskih krstov in dejavnosti srednje pomorske šole. KG


Najbolj brano