Park avtohtonih živali v Hrastovljah odpira vrata

V Hrastovljah bodo danes tudi uradno odprli tematski park avtohtonih živali in rastlin, ki je nastal v okviru čezmejnega projekta Biodinet. Obenem se bo v tej slikoviti istrski vasi z zaključno prireditvijo sklenil sam projekt mreže za varovanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Poleg istrske tržnice in fotografskega dne bodo obiskovalci lahko opravili vodene oglede kraja ter parka s čebelarsko in zeliščarsko delavnico. Na voljo bodo tudi likovne delavnice in možnost izdelave herbarija. Uradnemu odprtju s kulturnim programom bo sledila tudi fotografska razstava.

Projekt Biodinet - Mreža za ohranjanje biotske raznovrstnosti in kulturne krajine znotraj programa za čezmejno sodelovanje med Italijo in Slovenijo za obdobje 2007-2013 je predvidel vzpostavitev programov in smernic za trajnostni razvoj Krasa in Kraškega roba na slovenski in italijanski strani z namenom ohranjanja naravne in kulturne dediščine čezmejnega prostora.

V okviru projekta, v katerem je sodelovalo 12 partnerjev z obeh strani meje, je zaživel omenjeni tematski park, v katerem bodo obiskovalci lahko spoznavali istrsko pramenko, drežniške koze, krškopoljske prašiče, boškarine in istrske osle. Na skupno devetih hektarjih bo moč spoznati tudi domače sorte sadja in zelišča. Med drugim so uredili študijski sadovnjak in čebelnjak.

S parkom upravlja Društvo Boškarin, kjer si nadejajo, da bodo z njim pripomogli tudi k večji prepoznavnosti podeželja. Pomembno vlogo je odigralo Znanstveno-raziskovalno središče Univerze na Primorskem, Mestna občina Koper pa je dala na voljo zemljišča.

STA


Najbolj brano