Okoli božiča bo spet zazvonilo

Če bo vse po sreči, se bosta okoli božiča z zvonika v Piranu po približno 20 letih spet oglasila zvonova. Do takrat bodo odstranili nema počena zvonova in namestili dva nova, ki ju je piranski župniji pred dobrima dvema letoma podarila župnija iz Berlina. Redno pa bo v Piranu začelo zvoniti spomladi, ko bodo uredili še mestno uro na zvoniku in avtomatsko zvonjenje. A bitja ne bo preveč - oglasilo se bo le opoldne in pred nedeljskimi mašami.

Prihodnjih nekaj mesecev bo zvonik odet v gradbeni oder. 
Nanj bodo dvignili zvonova, nato bodo popravili še uro. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Prihodnjih nekaj mesecev bo zvonik odet v gradbeni oder. Nanj bodo dvignili zvonova, nato bodo popravili še uro. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > V teh dneh se je začelo še zadnje poglavje prijetne zgodbe, ki je povezala župniji iz Pirana in Berlina. Ker v cerkvi sv. Konrada v Berlinu zvonov niso mogli uporabljati, saj tega ni dopuščala statika zvonika, ju je tamkajšnji župnik Izidor Pečovnik - Dori pred dvema letoma in polpodaril Piranu.

Piranski župnik Zorko Bajc je bil darila zelo vesel, saj je prej mislil, da v mestu še vsaj sto let ne bo zvonilo, hkrati pa se je zavedal zahtevnega dela, povezanega z dvigovanjem 800 in 600 kilogramov težkih zvonov.

20 let ni zvonilo

Ob piranskem zvoniku so v teh dneh postavili gradbeni oder, včeraj pa so delavci odstranili kamnito ograjo in steber sredi odprtine na zvoniku - tako bo dovolj prostora, da bodo lahko odstranili stara zvonova in nato namestili dva nova. Berlinska zvonova sta dve leti in pol čakala na župnijskem vrtu, trenutno pa sta v delavnici v Ljubljani, kjer ju bodo očistili in nekoliko prilagodili kemblja; v Nemčiji namreč zvonovi bolj nihajo in kemblji bolj trdo tolčejo, pri nas pa bosta zvenela bolj mehko.

“V zvoniku moramo urediti tlak in odvodnjavanje, na novo bomo utrdili strop, namestili novo leseno konstrukcijo in nanjo obesili nova zvonova. Predvidoma bo božiča ali novega leta bo to opravljeno,” načrtuje Bajc. Takrat bodo v Piranu po več kot 20 letih spet slišali zvonjenje; zdajšnja zvonova sta namreč oba počena in nema.

Evropa v zvoniku

Ko bodo zvonove še obdali z mrežo, ki bo preprečevala, da bi obiskovalci tolkli po njih, bodo gradbeni oder prestavili na sprednjo stran zvonika. Tam bodo obnovili uro in njene kazalce. Ura bo še naprej bila na dva manjša zvončka, ki pa bosta dobila nova kladiva, da bosta zvenela bolj mehko.

Na koncu bodo poskrbeli še za elektrifikacijo in motorje, ki bodo poganjali nova zvonova, ter računalnik za programiranje zvonjenja.

“Zvonjenje bo za Pirančane novost. Ne bomo zvonili zgodaj zjutraj, pač pa le opoldne in v nedeljah pred mašo. Pa še ob kakem slovenskem dogodku,” miri župnik Bajc. Več zvonjenja bo le kak dan ali dva na začetku, ko bodo nova zvonova uglaševali. “Upam, da se bodo Pirančani zavedali simbolnega pomena zvonov, ko ju bodo slišali. Združujeta namreč tri velike kulture - romansko, ki je zgradila zvonik, slovansko, ki z njim upravlja, in germansko, ki je podarila zvonova. V tem zvoniku bo združena Evropa.”

Vsa dela bodo stala kar 40.000 evrov. 5000 evrov, kar je približno polovica stroškov obnove ure, bo prispevala občina. Za ostalo je poskrbela župnija, ki je zbrala darove in donacije. Pri tem Bajc upa, da se ne bodo odprla kaka nepredvidena dela. HELENA RACE


Najbolj brano