Odprti vrtovi Kopra privabili gručo obiskovalcev (foto)

Natečaj Odprti vrtovi Kopra, ki so ga prvič organizirale tri Koprčanke, Nina Krivec Rudolf, Nina Mršnik in Tina Cotič, se je izkazal za zadetek v polno. Včeraj ob 16. uri se je v baru Cameral v Čevljarski ulici zbralo več kot 150 obiskovalcev, od koder so krenili na vodeni ogled skritih vrtov Kopra.

Najlepši vrt imata zakonca Čalija v ulici Agrarnih reform, 
drugo mesto je pripadlo zakoncema Ziraldo za vrt v Bošadragi, tretje mesto pa lastnikom vrta na Kmečki ulici. Foto: Tadej Gorup
Najlepši vrt imata zakonca Čalija v ulici Agrarnih reform, drugo mesto je pripadlo zakoncema Ziraldo za vrt v Bošadragi, tretje mesto pa lastnikom vrta na Kmečki ulici. Foto: Tadej Gorup

KOPER > Prva postojanka je bila v Bošadragi, na vrtu zakoncev Ziraldo, ki sta se tjakaj preselila leta 1987 in počasi začela z obnovo več kot 350 let stare hiše in pripadajočega vrta, ki je bil nekoč del ulice, je zbranim povedal Goran Ziraldo. Obiskovalce je najbolj očarala sto let stara figa, najmlajše obiskovalce pa hiška na drevesu.

Najlepši vrt imata zakonca Čalija v Ulici agrarne reforme, drugo mesto je pripadlo zakoncema Ziraldo za vrt v Bošadragi, tretje mesto pa vrtu družine Jevtić v Kmečki ulici.

Naslednja postaja je bil razkošni zelenjavni vrt na Kmečki ulici, kjer je sicer še kar nekaj skritih zelenih lepot. Obiskovalci so si lahko na tem vrtu ogledali bujne rastline najrazličnejših paprik, ki uspešno rastejo tudi konec oktobra v središču Kopra, paradižnike, repo in številno drugo rastje. Pomemben del tega vrta je tudi tipična pergola, pod katero imajo lastniki veliko mizo za obede na prostem in kjer je sledila tudi pogostitev s sadjem in slaščicami, s katerim so lastniki toplo pozdravili obiskovalce.

Tretja etapa je bil vrt na Vojkovem nabrežju, v bližini novega dijaškega doma, ki z bujnim rastjem mnoga leta vabi poglede mimoidočih. Četrti vrt je bil na Pobegovi ulici, kjer je podobno kot na Kmečki ulici kar nekaj zelenih skritih oaz, lastniki tega vrta pa prisegajo na cvetlice in številne druge okrasne rastline, ki ga zaradi bujnih barv tudi v jesenskem času težko spregledamo.

Med prijavljenimi vrtovi je zelo izstopal tudi mini vrt v ulici OF za barom Circolo, ki je bil zelo domiselno in elegantno aranžiran.

Za izbrane prigrizke so poskrbeli Hiša refoška, gostilna Miranda, Okusi Istre in New Bakery.

Največje presenečenje pa je sledilo na vrtu v Ulici agrarne reforme, kjer se mimoidočim od zunaj niti približno ni sanjalo o tem, kakšen razkošen vrt se skriva v notranjosti. Zakonca Čalija skrbita za čudovit vrt, ki sta ga okrasila s številnimi avtohtonimi rastlinami, med katerimi kraljuje žižola, manjši del pa sta namenila samopreskrbi in gojita paradižnike, melancane in drugo zelenjavo. Jadran Čalija ni skrival navdušenja nad projektom Odprti vrtovi Kopra: “Predvsem mi je všeč ta beseda odprti, ker kaže tudi na odprtost duha,” in dodal, da ima levje zasluge za vrt njegova žena Darinka. Prav ta vrt je požel največ navdušenja obiskovalcev. Komisija v sestavi Neža Mekota, Jaka Jeraša in Mirjan Kocjančič se je tudi odločila, da prvo nagrado (vrednostni bon 400 evrov, ki ga podarja koprska Marjetica) dodeli prav zakoncema Čalija. Za nagradi za drugo in tretje mesto pa je poskrbela koprska Pedagoška fakulteta, ki je drugo in tretjeuvrščenim podarila po sto evrov.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano