Občine terjajo kmetijska zemljišča

Izolska, koprska in piranska občina bodo skupaj vložile zahtevo za oceno ustavnosti zakona o skladu kmetijskih zemljišč. To bi jim omogočilo, da bi dobile kmetijska zemljišča in gozdove, ki so zdaj v lasti sklada.

 Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je  v Istri najpomembnejši 
gospodar, na kmetijski zemlji  pa upošteva lastne pravilnike in 
ne občinskih odlokov.   Foto: Tomaž Primožič/ Fpa
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je v Istri najpomembnejši gospodar, na kmetijski zemlji pa upošteva lastne pravilnike in ne občinskih odlokov.  Foto: Tomaž Primožič/ Fpa

ISTRA > Izolski župan Igor Kolenc je kmetijskega ministra Dejana Židana ob nedavnem srečanju seznanil, da bodo izolska, koprska in piranska občina skupaj vložile zahtevo za oceno ustavnosti 22. člena zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov.

Ta člen določa, da se po končanih denacionalizacijskih postopkih določijo kmetijska zemljišča in gozdovi, ki preidejo v last občin. Čeprav so zakon o skladu kmetijskih zemljišč sprejeli pred 22 leti, v tem času še niso določili, pod katerimi pogoji bi občinam vrnili zemljišča, ta so tako zdaj še vedno v lasti sklada.

V izolski občini so denacionalizacijske postopke sklenili pred desetimi leti in kot ocenjujejo v občinski upravi, je sklad kot lastnik vpisan na kar polovici izolskih zemljišč. Občina želi torej doseči, da zakonodajalec sprejme zakon, s katerim bo določil kmetijska zemljišča, ki bodo prešla v last lokalnih skupnosti. Pri zahtevi se ji bosta pridružili koprska in piranska občina. V Piranu so napovedali, da bo pobudo septembra obravnaval občinski svet.

S pobudo je seznanjen tudi ankaranski župan Gregor Strmčnik, ki pravi, da se zaveda, da se problematika kmetijskih zemljišč nanaša tudi na njihovo občino.

Ali to pomeni, da v Ankaranu s predlogom za ustavno presojo niso seznanjeni? Ker pa imajo kopico nerešenih zadev tako z državo kot s koprsko občino, se v tem obdobju raje osredotočajo nanje. “Prednost dajemo najbolj perečim zadevam. Izolski pobudi se lahko pridružimo kasneje,” dodaja. MC


Najbolj brano