Obalna cesta poslej v rokah občin

Vlada je izpolnila obljubi, ki ju je dala istrskim občinam. Včeraj je prenesla upravljanje obalne ceste na koprsko in izolsko občino ter za izolsko obvoznico določila, da ne bo del hitre ceste Koper-Izola, kot je bilo sprva načrtovano.

Obalna cesta ni več državna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Obalna cesta ni več državna. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA, LJUBLJANA> Trikilometrski odsek izolske obvoznice (do montažnega krožišča na vrhu Jagodja) spet sodi med glavne ceste. Vsaj tisti del, ki ga ni povozila hitra cesta Koper-Izola (konča se pri novem krožišču pri Stavbeniku). “Takšna kategorija ustreza formalnim zahtevam, saj del odseka glavne ceste na izteku proti Jagodju ne ustreza kriterijem hitre ceste,” so pojasnili. S takšno potezo je vlada omogočila, da bo vožnja po izolski obvoznici še brezplačna.

Regionalna cesta R3-754 med Koprom in Izolo pa ne bo več državna, ampak občinska. Z njo bosta poslej upravljali koprska in izolska občina, vsaka v sorazmernem deležu. “Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in župani istrskih občin so se med seboj uskladili glede bodoče uporabe ceste, predvsem v smislu prometnih povezav in razvojnih potreb območja,” pojasnjujejo v vladi. Znano je, da bi v Istri območje obalne ceste namenili razvoju turizma.

Vlada je morala spremeniti uredbo o kategorizaciji državnih cest in sprejeti sklep o prenosu nekaterih delov državnih cest med občinske. Ker pa je držala besedo, so istrski župani napovedali, da bodo danes prišli na slavnostno odprtje predora Markovec in hitre ceste Koper-Izola.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano