O enojezični tabli tudi v Bruslju

Unija Italijanov je prek ene izmed evropskih poslank dosegla, da bo o primeru enojezične table pred predorom Markovec seznanjena tudi Evropska komisija, poroča spletni portal MMC.

 Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER, BRUSELJ > Družba za avtoceste Dars je pred predorom postavila samo tabli s slovenskim imenom Markovec. Predsednik koprske Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti in podžupan mestne občine Alberto Scheriani je pred dvemi tedni opozarjal, da bi morali navesti tudi italijansko ime Monte San Marco.

A glas o tabli je segel do Bruslja. Evropska poslanka Isabella De Monte, ki je tudi članica komisije za prevoze in turizem v Evropskem parlamentu, je na predlog Unije Italijanov na komisijo naslovila pisno vprašanje glede oznake Markovec.

Na Darsu glede table pravijo, da so zadevo preverili na geodetski upravi. Tja jih je napotil urad za narodnosti. Načelno pisanje imena predora v dveh jezikih ni nikjer zahtevano, pravijo na Gursu, če pa bi prek lokalne skupnosti dobili pobudo, bi jo preverila posebna komisija za standardizacijo zemljepisnih imen. In Dars bo, če se bo to zgodilo, sklepe komisije upošteval, še dodajajo na MMC.

NR


Najbolj brano