Novo življenje za cerkev sv. Frančiška

Nekdanja cerkev sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu je včeraj zaživela kot nova protokolarno-prireditvena dvorana. Po letu dni restavriranja in obnavljanja so jo uporabnikom predali na slovesnosti ob podelitvi občinskih nagrad.

Nekdanja cerkev sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu je včeraj zaživela kot nova protokolarno-prireditvena dvorana Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nekdanja cerkev sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu je včeraj zaživela kot nova protokolarno-prireditvena dvorana Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Upravljanje dvorane sv. Frančiška Asiškega in skrb nad njenim prireditvenim utripom naj bi prevzelo Gledališče Koper. V načrtih so razstave tujih in domačih avtorjev, zaradi odlične akustike tudi vrhunski glasbeni dogodki, protokolarni dogodki občinskega, regionalnega, državnega in meddržavnega pomena ter različne turistične prireditve v domeni istrskih občin.

Obnovo cerkve sv. Frančiška Asiškega je vodila mestna občina Koper, ki je za njeno preobrazbo prispevala dobrih 600.000 evrov, k ustvarjanju nove kulturne dvorane mesta pa je z nekaj več kot 1,3 milijona evrov pomembno prispeval tudi Evropski sklad za regionalni razvoj.

Novo mestno dvorano so včeraj krstili s podelitvijo občinskih nagrad. Priznanje z veliko plaketo so prejeli Ambrož Čopi, in sicer za izjemno glasbeno ustvarjalnost in prispevek k razvoju in oblikovanju slovenske glasbene kulture, Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem za uspešno desetletno ljubiteljsko zborovsko petje ter za pomembno vlogo pri sooblikovanju glasbene umetnosti, in Društvo za reševalne pse Burja Koper za humanitarno, odgovorno in požrtvovalno delo z reševalnimi psi. Priznanje 15. maj pa so prejeli Špela Ponomarenko Janić za vrhunske dosežke v kajaku, Gašper Vinčec za vrhunske dosežke v jadranju, in Tine Kocijančič (Valentino Kanzyani) za izjemne dosežke pri ustvarjanju in predstavljanju sodobne glasbe.

Preoblikovanje stavbe, ki so jo v preteklosti koprski šolarji uporabljali kot telovadnico, je prevzelo podjetje Makro 5 Gradnje: prenovili so notranjost, zgradili novo severno korno kapelo, porušili servisne prostore telovadnice in zgradili nadomestne prostore za potrebe dvorane.

Delo gradbincev pa so ves čas nadzorovali strokovnjaki za kulturno dediščino. Konservatorji so odkrili številne freske, denimo stensko poslikavo iz 15. stoletja, ki predstavlja smrt sv. Frančiška, pod njo pa še starejšo fresko, ki datira v 14. stoletje. Freske so zaradi morebitnega zamakanja ali možnosti drugih poškodb vodotesno zaščitili s posebno folijo.

Največji zalogaj pa je predstavljala sanacija baročne stropne poslikave. Nekaj dragocenosti so v cerkvi našli že arheologi: pet grobnic, dva skeleta in številne drobne najdbe, ki jih zdaj hrani Pokrajinski arhiv Koper.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano