Danes zelenec, jutri pomorščak (foto)

Vzdolž piranske obale med Hotelom Piran in glavnim pomolom se je danes popoldne zvrstila množica radovednežev, ki jih je tja pritegnila prireditev z dolgo, že 70-letno tradicijo - Neptunov krst bodočih pomorščakov.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Kar tri dni je v Piranu in Portorožu vladalo slavnostno vzdušje ob jubilejnem 70. krstu dijakov prvega letnika Srednje pomorske šole. Zanimanje za poklic pomorščakov je v minulih nekaj letih naraslo do te mere, da so na pomorski šoli letos omejili vpis. Veščin obvladovanja morja in z njim povezanih poslov se bo letos začelo učiti 65 fantov in deklet, za dva polna oddelka torej.

Neptuna, ki je s svojo gusarsko posadko že v petek prevzel oblast v Piranu, je na piranski obali v soboto pričakala množica ljudi, ki je pospremila žvižgajoči sprevod skozi mesto. Za godbeniki in na prestolu sedečim bogom morja so korakali v žaklje odeti in za vrv privezani “zelenci”, med katerimi je bilo tudi nekaj deklet. Neutrudno so pihali v piščalke in ubogali navodila starejših dijakov, slikovite prizore pa so s telefončki vztrajno beležili njihovi svojci in prijatelji ter turisti in drugi obiskovalci. Neptun je bil še posebej privlačen za otroke, ki so želeli k njemu v naročje, nič manj navdušeno kot decembra k dedku Mrazu.

Medtem ko so pred glavnim piranskim pomolom dijake spremljali na novo pot razni slovesni nagovori, med drugim tudi iz ust udeleženca prvega pomorskega krsta Jordana Zaharja, je na bližnjem manjšem pomolu organizator letošnjega krsta, Rok Sorta, preverjal, če je vse nared za metanje zelencev v vodo. “Ko sem bil jaz zelenec, so bili drugi časi. Veliko dlje je trajalo vse skupaj, veliko bolj smo tulili, klečali, glave nismo vzdigovali, precej huje je bilo. V morje so nas vrgli z barke, potem pa so nas še pošteno potunkali,” se je spomnil leta 1978, ko je tudi sam bos, oblečen v umazan žakelj, a brez majčke pod njim, čakal, da pride na vrsto za met v vodo. “Danes za novince ni hudega trpljenja, gre bolj za pripadnost šoli in za ponos, da si to doživel,” meni učitelj strokovnih predmetov na pomorski šoli.

O tem, kako se je ta dolgoletni pomorski obred spreminjal skozi čas, je moč veliko izvedeti tudi na razstavi o zgodovini pomorskega krsta, ki so jo v petek postavili na ogled v portoroškem Monfortu.

ILONA DOLENC


Najbolj brano