Nardin: Ne bo vzroka za stavko

Zaposleni v izolski bolnišnici naj bi jutri prejeli plače, kot je običajno. Zato po prepričanju v. d. direktorja Radivoja Nardina ni vzroka za skrb in tudi podlage za napovedano stavko ne. Nardin pričakuje, da bo jutri ZZZS na bolnišnični račun nakazal obilnejšo vsoto - poleg zneska za plače (1,4 milijona evrov) še predčasen poračun več opravljenega dela za lansko drugo polovico leta, kot jim je to zagotovila že zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc.

Radivoj Nardin: “Ne bo vzroka za stavko. Verjamem, da bomo jutri, ko je izplačilni dan, z ZZZS dobili tolikšno nakazilo, kot je dogovorjeno tudi na državni ravni.”  Foto: Jasna Arko
Radivoj Nardin: “Ne bo vzroka za stavko. Verjamem, da bomo jutri, ko je izplačilni dan, z ZZZS dobili tolikšno nakazilo, kot je dogovorjeno tudi na državni ravni.”  Foto: Jasna Arko

IZOLA, LJUBLJANA > Ugibanja, ali opozorilna stavka v izolski bolnišnici (SBI) jutri bo ali ne, so odveč, saj stavka po zadnjih dogodkih na državni ravni ni več utemeljena in tudi vzrok, ki je do njene napovedi privedel, je odpravljen oziroma razrešen. Tako nam je v soboto pojasnil v. d. direktorja izolske bolnišnice Radivoj Nardin, ki dodaja: “Že zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc nam je obljubila, da bo storila vse, da pomaga razrešiti finančne zagate - ob tem ne gre le za našo bolnišnico. Res se je angažirala in kar obljubi, tudi vedno stori. Na podlagi aneksa 2 bomo bolnišnice zdaj predčasno iz blagajne ZZZS prejele nakazilo - poračun za več opravljene programe dela za obdobje od julija do decembra lani. Ta denar bo nakazan na naš račun hkrati z denarjem za izplačilo plač.”

Nakazilo ZZZS za izplačilo plač izolska bolnišnica dobi vsakega 10. dne v mesecu, torej na izplačilni dan. Nardin ne dvomi, da bodo tokrat torej prejeli poleg zneska za plače (gre za približno 1,4 milijona evrov) še ta poračun, tako da naj bi bilo jutrišnje nakazilo ZZZS znašalo približno 1,9 milijona evra. Da se je ZZZS lahko odločil predčasno nakazati šestim bolnišnicam tudi te poračune, je minuli teden potrdila tudi njegova skupščina, nekaj dni pred tem pa so takšen dogovor sklenili zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, generalni direktor ZZZS Samo Fakin in direktor slovenskega združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek.

Zaposleni v izolski bolnišnici so že dobili poplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij. “To izplačilo smo bili zaposlenim dolžni nakazati do konca januarja in mi smo to storili 25. januarja,” omenja Nardin. Pojasnjuje, da z jutrišnjim okrepljenim nakazilom na računu SBI za tekoče poslovanje ne bo finančne luknje.

Nima pa še sporočil hišnih sindikatov, ki sta stavko za jutri napovedala - bolnišnični Fides in bolnišnični sindikat zdravstva in socialnega skrbstva OSO-KS 90. Sindikata sta namreč že ob odločitvi za stavko napovedala, da jo bosta odpovedala šele, ko bo denar zares na računu SBI, in da lahko stavko odpovesta zadnji hip. Nardin pa poudarja, da vzroka za stavko jutri zagotovo ne bo.

JA


Najbolj brano