Na plažah le metle in čopiči

Pred letošnjo kopalno sezono upravljalci plaž ne načrtujejo večjih posegov in obnov. Še največ se v dneh pred začetkom poletja dogaja v Izoli, kjer so obnovili dostopne poti ob pasjem kopališču in na sprehajalni poti proti Svetilniku. V prihodnjih tednih pa nameravajo še odstraniti drseče betonske plošče na plaži in jih nadomestiti s prodom. Sanacija klifa nad plažo na Debelem rtiču pa bo morala počakati, da se občini Koper in Ankaran dogovorita o delitveni bilanci.

Na plaži na izolskem Svetilniku bodo betonske plošče 
zamenjali s prodom.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na plaži na izolskem Svetilniku bodo betonske plošče zamenjali s prodom.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Največje gradbene posege so pričakovali v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa na Debelem rtiču, kjer bi morala Občina Ankaran sanirati pobočje nad plažo. Tam se je jeseni 2014 utrgal plaz, geološke raziskave pa kažejo, da je klif preperel do enega metra globoko. A občina Ankaran denarja za sanacijo še ni mogla zagotoviti zaradi začasnega financiranja. “Sami bomo območje pod klifom dobro očistili, vsak dan kontrolirali in opazovali klif v upanju, da bo vzdržal do utrditvenega posega v jesenskem času,” pravi Ana Žerjal, vodja zdravilišča in letovišča, ki je najbolj v skrbeh zaradi varnosti številnih otrok, ki letujejo na Debelem rtiču. Pod nevarnim pobočjem se jih poleti kopa po več sto na dan, poleg njih pa tudi drugi obiskovalci.

Nič več kamperjev ob jezeru v Fiesi

Večjih sprememb ne bo niti na plaži v Fiesi, popravili bodo le stopnice v morje. “Smo morali pa umakniti avtodome z območja ob jezeru, kjer smo jih zadnji dve leti lahko namestili,” je nezadovoljen Mečo Šerifoski, upravljalec plaže in kampa v Fiesi. To, da avtodomi ne smejo več parkirati na travniku ob jezeru, se mu zdi krivično do turizma: “Imeli smo več kot 100 rezervacij, ki smo jih morali odpovedati.”

Da je kampiranje ob jezeru, na zemljišču, ki ga je Šerifoskemu oddajala občina, nedopustno, so naravovarstveniki opozarjali že v preteklosti. Negativno mnenje je kampiranju ob jezeru letos dal tudi Zavod za varstvo narave.

Napihljivi parki na morju

Skoraj poletne temperature in morje, ki je imelo včeraj 20,4 stopinje Celzija, so ljubitelje morja že zvabile na plaže. Upravljalci pa se na prihajajočo sezono še pripravljajo, v rokah imajo večinoma čopiče in metle.

Tako je tudi na največji istrski plaži, Centralni plaži Portorož. “Ker smo v preteklih letih veliko vložili v obnovo portoroške plaže in tudi drugih kopališč, bomo letos opravili samo vzdrževalna dela,” pravi Nesi Dulai s piranskega Okolja. Napoveduje pa, da bodo večjo pozornost namenili animacijskim vsebinam in dogodkom na plaži; med drugim bodo že tretje leto zapored postavili napihljiv vodni park na morju.

Park na morju bodo napihnili tudi na kopališču Term Krka v Strunjanu, v Salineri in na Bernardinu bodo postavili nova otroška igrala. Sicer se bodo tudi Hoteli Bernardin posvetili predvsem novi ponudbi (športnim igram, hokeju na travi, enkrat tedensko bodo na vseh petih svojih kopališčih organizirali igro pandolo).

Bazen v Žusterni bodo odkrili v torek

Na mestni plaži v Kopru je Komunala prebarvala lesene klopce, prenovila pet garderobnih hišic, ki jih bo zdaj možno tudi zakleniti od znotraj, namestili so dva dodatna tuša, v teh dneh nameščajo nove lesene stopnice za vstop v morje, pripeljali so nov prod. Poletje nameravajo obogatiti s športnimi vsebinami (že v teh dneh na plaži izvajajo vadbo 1000 gibov za zdravje), rekreacijo za starejše, ustvarjalnimi delavnicami za otroke ...

Kljub temu, da je vlada zmanjšala proračun, namenjen nadzoru kakovosti voda, zaradi česar Morska biološka postaja ne izvaja več rednega monitoringa morja, bodo kakovost voda na kopališčih spremljali. Na agenciji za okolje (Arso) so zagotovili, da bo to počel Nacionalni laboratorij za okolje in hrano, kontrolirali pa bodo vodo na 48 kopališčih pri morju, na rekah in jezerih. Kakovost morske vode bodo prvič preverili konec maja, nato pa vsake tri tedne, napovedujejo. Letošnjih izidov kakovosti vode tako še nimajo, glede na lanske podatke, pa si obetajo odlične rezultate, pravijo na agenciji in napovedujejo, da bodo pred začetkom sezone urejenost in varnost plaž preverili še inšpektorji.

Na plaži v Žusterni, s katero upravlja Zavod za šport in mladino Koper, načrtujejo obnoviti otroški bazenček, v morje pa bodo postavili novo mrežo za zaščito kopalnega območja. Balon nad bazenom bodo odstranili v torek, kar je teden kasneje kot lani. Zaradi tega bo bazen dva dni zaprt. Sicer bo za obiskovalce odprt od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure (prej in kasneje je rezerviran za športne treninge), konec tedna pa od 10. do 20. ure. V zavodu ob tem dodajajo, da se urnik lahko spremeni zaradi športnih dogodkov. Vstopnica za bazen bo stala štiri evre, za otroke 2,5 evra, za študente in upokojence pa tri evre.

Bazen v ankaranski Adrii bodo predvidoma odprli 15. junija, če bo vreme lepo že 1. junija. Vstopnina zanj bo pet evrov med tednom in sedem evrov za vikende (otroci do pet let imajo prost vstop). Sicer na plaži pa v Adrii stavijo na programske novosti, predvsem “nemotorne vodne športe s poudarkom na vetru in morju, to je surfanje, supanje, jadranje, skupinske vadbe, zumba in podobno,” pravi Saša Marin, vodja prodaje in marketinga pri Adrii.

Podobne kot v Žusterni bodo tudi cene poldnevnih vstopnic za bazen v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa na Debelem rtiču. Celodnevne karte bodo dražje; za odrasle sedem evrov, za otroke pet evrov, za študente in upokojence pa šest evrov.

13 modrih zastav v Istri

Društvo Doves je že 21. leto zapored podelilo modre zastave, mednarodni znak trajnostnega upravljanja kopališč in marin. Mednarodna komisija je v Sloveniji podelila 16 zastav, od tega 13 v Istri. Prejeli so jih:

> Centralna plaža Portorož,

> kopališče Terme Krka Strunjan,

> kopališče Meduza Portorož,

> kopališče Salinera Strunjan,

> kopališče hotelov Metropol,

> kopališče St. Bernardin,

> kopališče Vile Park Bernardin,

> kopališče Kamp Lucija,

> kopališče Simonov zaliv,

> Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič,

> Mestno kopališče Koper.

Modro zastavo sta razobesili tudi Marina Portorož in Marina Bernardin.

HELENA RACE


Najbolj brano