Na ogled bo tudi štiritonski sef iz starega Palacea

V delu skladišča soli Monfort v Portorožu bodo v prihodnje uredili doživljajski Muzej turizma Turistum, v katerem si bo mogoče ogledati neprecenljive eksponate, ki pričajo o dediščini turizma in popotništva v Sloveniji ter delu Istre. Prostore je zagotovila piranska občina, ki je z Zavodom Mediteranum sklenila javno-zasebno partnerstvo. To bo tudi odlična odskočna deska za prijavo na evropske razpise, od koder si obetajo dobršen del denarja za postavitev zbirke.

Slobodan Simič Sime ob skladišču soli Monfort v Portorožu, 
v katerem bodo v prihodnje uredili zbirko muzeja slovenskega turizma.    Foto: Nataša Hlaj
Slobodan Simič Sime ob skladišču soli Monfort v Portorožu, v katerem bodo v prihodnje uredili zbirko muzeja slovenskega turizma.  Foto: Nataša Hlaj

PORTOROŽ > Dolgoletna prizadevanja piranskega Zavoda za revitalizacijo mediteranske kulture Mediteranum se bodo naposled uresničila, obiskovalci pa bodo lahko s pomočjo najsodobnejših pristopov potovali v turističnem času in prostoru. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko bil del zbirke na ogled že prihodnje leto pred začetkom turistične sezone.

Zamislite si, da sedite v kavarni iz začetka 20. stoletja, kjer strežejo natakarji v uniformah izpred sto let. Ob srebanju dišeče kavice listate časopis, natisnjen v prejšnjem stoletju. Kje bo to mogoče? Publicist, raziskovalec, zbiratelj in fotograf Slobodan Simič Sime in predavatelj na Fakulteti za turizem - Turistici Tomi Brezovec imata odgovor na dlani: "V bodočem doživljajskem muzeju turizma!"

V zasebni zbirki že 20.000 eksponatov

Simič in Brezovec že devet let vso svojo energijo vlagata v ureditev muzejske zbirke, kjer bi primeren prostor dobilo najmanj 20.000 turističnih eksponatov, od starih razglednic, igrač in kovčkov iz začetka 20. stoletja do razne hotelske opreme in celo delov spalnice iz starega portoroškega hotela Palace.

Do zdaj se je v njunih zasebnih arhivih in zbirkah, ki jih zaradi številčnosti in obsežnosti eksponatov hranita na sedmih različnih lokacijah, nabralo že toliko muzejskega gradiva, da bi lahko postavila na noge ne eno, temveč dve muzejski zbirki.

Med drugim se lahko pohvalita s starinskim potovalnim straniščem, delom pohištva ene od sob v starem Palaceu, starinskim zložljivim jedilnim priborom, kopalkami iz 19. stoletja, takratnimi spominki, športnimi rekviziti, hotelsko in gostinsko opremo, ženskimi stezniki, številnimi turistični plakati in prospekti, ki so turiste nekoč vabili v Portorož ... Med dragocenejšimi predmeti je tudi štiritonski sef iz starega hotela Palace in originalni parket iz tamkajšnje Kristalne dvorane, ki ga bodo celo položili v enega od bodočih muzejskih kotičkov.

Nekdanje skladišče soli Monfort na Bernardinu je že pred časom prevzelo vlogo večjega razstavišča. Pod okriljem Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran si lahko obiskovalci v enem od večjih prostorov ogledajo predstavitev obnovljene zbirke tradicionalnega ladjedelništva in razvoja vodnih športov pri nas. Drugi del skladišča imajo v najemu Obalne galerije Piran, ki tu prirejajo številne umetniške razstave in dogodke. Ko bodo v skladišče umestili še bodoči muzej turizma, bodo zaokrožili celoto in vsebino teh, dolga leta zapuščenih prostorov.

Lastniki razglednice iz leta 1896

Zgodovinsko bogastvo se skriva tudi v več kot 20.000 razglednicah iz različnih obdobij, na katerih so upodobljeni istrski motivi in znamenitosti. Ena najstarejših razglednic iz njune zbirke sega v leto 1896, na njej pa lahko občudujemo Piran in Portorož, ko še ni bil zgrajen Hotel Palace, ki so ga odprli leta 1910.

“Zbirka bo zasnovana na sodobnem in inovativnem pristopu doživljajskega muzeja, v katerem bodo obiskovalci podoživljali različna obdobja in področja turizma z uporabo vseh čutil,” napoveduje Simič. To bo doživljajsko središče, točka srečevanj in druženj, kraj izobraževanja in mesto nastajanja novih prijateljstev, zgodb in spoznanj, vzneseno razlaga.

Poseben del muzeja bo posvečen staremu hotelu Palace, del prostorov pa bodo dali na voljo za postavitev manjših zbirk o razvoju turizma v večjih slovenskih krajih. “Mislim, da bo obiskovalca očaral že sam vhod v muzej. Urejen bo kot nekakšen park, v katerem bodo parkirani starodobniki in vanje se bo mogoče tudi usesti,” Simič niza zamisli.

Muzej kot vir informacij

Pravi, da bo muzej zaradi izjemne pestrosti in številčnosti že zbranih eksponatov in zgodb tudi pomemben vir informacij in znanj raziskovalcem turizma, turističnim delavcem, šolajočim se na področju turizma in vsem, ki jih zanima to področje. Vsi eksponati bodo strokovno muzejsko katalogizirani, za kar že nekaj časa vestno skrbi Simičeva sodelavka Špela Oražem. Osnovni podatki bodo na voljo brezplačno, za natančnejši vpogled v bogato zbirko pa bo treba doplačati.

V Zavodu Mediteranum za potrebe muzeja še vedno zbirajo zgodbe, potovalno opremo, spominke, razglednice, prospekte in druge zanimive predmete, povezane s turizmom. “Tovrstnih daril smo zmeraj zelo veseli, saj vsak eksponat v sebi nosi svojo turistično zgodbo,” pravi Simič. Vsi, ki so kaj takega pripravljeni odstopiti, lahko to sporočijo prek elektronske pošte zavod@mediteranum.si ali prek telefona 040/729-555.

Simič upa, da bo EU čim prej razpisala kakšne razpise s področja muzealstva, saj imajo pripravljene številne zanimive programe, s katerimi bi lahko kandidirali in prišli do dragocenega evropskega denarja za postavitev zbirke. “Nekatere pravne postopke bi lahko pospešili in olajšali, če bi imel Mediteranum status zavoda v javnem interesu, zato si prizadevamo, da bi to čim prej uredili,” napoveduje.

V arhitekturnem biroju pa medtem že nastajajo idejne zasnove notranjosti bodočega muzeja. Ker imajo skladišča soli visok strop, bodo to izkoristili in zgradili medetažo. Tako bodo dobili na voljo skoraj 1000 kvadratnih metrov uporabnih površin. Najverjetneje bo vstopnina znašala pet evrov, obiskovalci pa si bodo lahko na koncu turističnega popotovanja v času omislili še nakup kakšnega spominka v muzejski trgovini.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano