Na izolskem Svetilniku znova deluje restavracija

Sežansko podjetje Tim International je nedavno temeljito obnovilo gostinski objekt na izolskem Svetilniku, za katerega je aprila lani z občino sklenilo desetletno najemno pogodbo. Direktorica Urška Krulej pravi, da bo restavracija Svetilnik delovala čez vse leto, ne samo v času turistične sezone.

Bar Svetilnik Izola je odprl vrata zadnje dni junija, uradno  
odprtje je bilo prejšnji teden.
Bar Svetilnik Izola je odprl vrata zadnje dni junija, uradno odprtje je bilo prejšnji teden. 

IZOLA > Podjetje se je zavezalo, da bo občini za 317 kvadratnih metrov velik objekt in 670 kvadratnih metrov obsežno teraso plačevalo 2900 evrov na mesec. V celovito obnovo objekta so po besedah Urške Krulej vložili 600.000 evrov, dvakrat več, kot so sprva predvidevali. “Prvotni objekt bi bilo ceneje porušiti, česar pa nismo smeli, ker je na območju zaščitenega starega mestnega jedra. Niti v tla na terasi nismo smeli posegati,” pojasnjuje Krulejeva. Pri obnovi in notranji opremi, kjer so stavili na les, železo in beton, so sodelovali z arhitektom Rastijem Tratnikom.

Za najem Svetilnika je občina zbirala ponudbe februarja lani, odzval se je le Tim International. Gostinski objekt je kupila februarja leta 2010 za 480.000 evrov in za dodatnih 35.000 evrov obnovila streho.

Tako kot so napovedali, so na terasi uredili bar in v objektu restavracijo, namenjeno širšemu krogu obiskovalcev. Z lokacijo ob morju in ponudbo, ki zaobjema meso in ribe, pice in testenine, sezonsko sadje ter brizganec s penino in lavando, naj bi odtehtali primanjkljaj parkirnih mest v bližini. Vzpostaviti želijo dodatno ponudbo in organizirati koncerte, poroke, modne revije, animacije za otroke ...

Zaposlitev oziroma delo so dali 20 ljudem, polovica je domačinov, med njimi Miha Kolarič, predlanski državni prvak v pripravi koktajlov, ter Jan Vivoda in Izabel Bertok, ki vodita restavracijo. Še lani je imel Tim International šest zaposlenih in deset pogodbenih delavcev. Restavracija na Svetilniku je njihov največji projekt, čeprav imajo tudi Cafetterio v sežanskem trgovskem centru Spar, mestno kavarno v Piranu in Capuccino Bar v Luciji. MC


Najbolj brano