Mulec se ne spomni ničesar več

Potem ko poravnava med Zdravstvenim domom Izola in njegovo nekdanjo direktorico Gordano Živčec Kalan ni uspela, bo skušal Evgenij Komljanec, sedanji direktor Zdravstvenega doma, sodišče prepričati, da bi Kalanova morala povrniti 84.259 evrov. Ta se z njegovo zahtevo ne strinja.

Gordana Živčec Kalan Foto: STA
Gordana Živčec Kalan Foto: STA

KOPER > Vsoto 84.259 evrov je od Zdravstvenega doma Izola v izvensodni poravnavi prejel Robert Mulec. Gordana Živčec Kalan ga je namreč leta 2009 odpustila iz poslovnih razlogov. Ko je postala direktorica v Zdravstvenem domu, je - kot je včeraj povedala sodnici - po nekajmesečnem preverjanju poslovnih in organizacijskih razmer ugotovila, da ta javni zavod potrebuje novo sistematizacijo delovnih mest. Ugotovila je tudi, da Robert Mulec glede na neprimerno izobrazbo neupravičeno zaseda mesto pomočnika direktorja. Nista se mogla dogovoriti, katero delovno mesto bi bilo za Mulca kot inženirja prometa še primerno, zato mu je odpovedala delovno razmerje iz poslovnih razlogov.

Mulec se je na to odločitev pritožil in tožil Zdravstveni dom, na delovnem sodišču tudi zmagal ter dosegel izplačilo 84.259 evrov odpravnine in odškodnine. Medtem se je 21. januarja 2011 Živčec Kalanovi iztekel mandat. Direktor je znova postal Evgenij Komljanec in Mulca znova zaposlil. Resda ne več kot svojo desno roko, pač pa v reševalni službi. Včeraj je sodišču povedal, da je Mulec preprosto zelo sposoben delavec. Robert Mulec pa je med pričanjem sodišču povedal, da se ne spomni ničesar več.

Gordana Živčec Kalan nam je po objavi prispevka sporočila, da je nihče, niti Marisa Višnjevac Tuljak, ni nikoli opozoril na potrebno kakršno koli dodatno soglasje Sveta zavoda za odpoved iz poslovnih razlogov. “Tudi imenovana ne! Sicer pa je bila njena hči v času mojega mandata še študentka prava ali ga je pravkar končala. Zelo pa je pomembno, da je imenovana podala soglasje za spremembo sistemizacije, nikoli pa ničesar ni opozorila na sejah Sveta zavoda, kar izhaja iz zapisnikov in ne zgolj sedanjih, novih izjav,” še poudarja bivša direktorica ZD Izola.

Večina glavne obravnave je bila namenjena dokazovanju, ali je Gordana Živčec Kalan storila prav, ko je odpustila Roberta Mulca brez soglasja sveta zavoda? Komljanec trdi, da je z odpovedjo prekoračila svoja pooblastila. Alojz Zorko, takratni predsednik sveta zavoda Zdravstvenega doma, pa je, denimo, povedal, da pooblastila za takšno ravnanje ni potrebovala in da tega ni v pravilnikih. Mulec je bil odpuščen v sklopu nove sistematizacije delovnih mest, s katero so tudi ukinili delovno mesto pomočnika direktorja. S to sistematizacijo sta se strinjala tako svet zavoda kot tudi sindikat in ves čas je bilo jasno, da Mulec svojega delovnega mesta ne bo ohranil. Tomislav Vitezica, član sveta zavoda, je dodal, da niti hišni pravnik nikogar ni opozoril, da Kalanova potrebuje soglasje, preden odpusti Mulca.

Po drugi strani pa je Mariza Višnjevec Tuljak, zdravnica iz Zdravstvenega doma, Kalanovi po pogovorih s hčerko odvetnico svetovala, naj pridobi soglasje. Kalanova je včeraj sodišče opozorila, da teh nasvetov ni jemala resno. Navsezadnje je niti odvetniška pisarna Klemenčič-Zidar, s katero je sodelovala, ni opozorila, da Mulec sodi v zaščiteno kategorijo delavcev. Obravnava se bo nadaljevala z izpovedmi novih prič.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano