Mišič je menda že Ankarančan, Izolana Kolenca pa preverjajo

Na upravni enota Izola so potrdili naše informacije, da so za župana Igorja Kolenca uvedli postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča, potem ko so junija v Primorskih novicah prebrali županove izjave, da ne živi v Izoli, ampak v Sv. Antonu v koprski občini. Po drugi strani pa je po naših neuradnih informacijah Gašparju Gašparju Mišiču minuli teden uspelo prijaviti stalno prebivališče v Ankaranu, ob čemer se poraja vprašanje, ali na upravni enoti ni nihče posumil, da se znani Lucijčan morda preseljuje fiktivno za potrebe lokalnih volitev, saj o takšnih prijavah pišejo vsi mediji.

Igor Kolenc (v ozadju Izola), ki ne skriva, da živi v Sv. Antonu, se je znašel pod drobnogledom glede stalnega bivališča  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igor Kolenc (v ozadju Izola), ki ne skriva, da živi v Sv. Antonu, se je znašel pod drobnogledom glede stalnega bivališča  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER, IZOLA > Gašpar Gašpar Mišič je na naše vprašanje, ali se je res prijavil v Ankaranu in namerava tam kandidirati, tudi tokrat odgovoril: “Vse bom sporočil pravočasno.” Kandidati za župana morajo namreč imeti stalno prebivališče na območju občine, v kateri kandidirajo.

Niti na koprski upravni enoti na naša vprašanja o Mišičevi domnevni prijavi niso odgovorili, ker da gre za osebne podatke. Prijavo stalnega prebivališča v Ankaranu bi sicer Mišič lahko opravil na vseh upravnih enotah v Sloveniji. Na katerem naslovu v ankaranski občini naj bi se Mišič prijavil, prav tako še ni znano. Gotovo pa stalnega bivanja ni prijavil v občinskem ali kadrovskem stanovanju; na stanovanjskem skladu so nam povedali, da v letu 2014 niso nobenemu oddali nobenega kadrovskega ali drugega občinskega stanovanja.

Postopek začeli po županovem intervjuju

Na izolski upravni enoti pa so nam potrdili, da so zaradi dvomov glede stalnega bivališča vzeli pod drobnogled župana Igorja Kolenca. “Postopek smo uvedli po uradni dolžnosti, ne vem pa, v kateri fazi je postopek, saj to vodijo na za to pristojnem oddelku, tako kot vse druge primere, in se sam s tem ne ukvarjam,” je potrdil načelnik izolske uprave enote Branko Andrejašič. Na vprašanje, zakaj so za Kolenca, ki je župan že štiri leta, uvedli postopek zdaj, je še povedal, da so temelj za to dobili v županovem junijskem intervjuju za Primorske novice. “Tam je sam govoril tako, da bi se dalo sklepati, da ne stanuje v Izoli, v izolskem tedniku Mandrač pa so zaradi teh njegovih besed kasneje celo javno pozvali organ k ukrepanju,” je pojasnil Andrejašič in dodal, da več ne more povedati, saj postopek še ni končan.

Koprska upravna enota je v letošnjem letu uvedla 156 postopkov ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča, izolska upravna enota pa 140. Le malo postopkov pa začnejo po uradni dolžnosti. “Veliko večino jih uvedemo na zahtevo bank, zavarovalnic in drugih organizacij, ko se, denimo, kdo izogiba obveznostim in mu ne morejo vročiti pošiljke, ker ga ne najdejo najdejo,” pravi načelnik izolske upravne enote Branko Andrejašič. V Kopru pa so na upravni enoti pojasnili, da postopek ugotavljanja poteka na podlagi dokumentov in zaslišanja prič. Priče so, denimo, sosedje, ki so se po zakonu dolžni odzvati vabilu upravne enote in izpovedati, kaj vedo o sosedovem bivanju.

Po naših informacijah pa je upravna enota Izola za pomoč pri tem zaprosila upravno enoto Koper, ki je že povabila nekaj prič, da bi izpovedale glede županovega resničnega stalnega bivališča.

Kolenc ne komentira

Izolski župan včeraj ni želel komentirati uvedbe postopka ravno pred volitvami, niti ni povedal, kako se bo odzval. Junija pa je sum upravnega organa vzbudil, ko je za naš časnik povedal: “Ne vem še, ali bi se preselil v Izolo, se pa čutim Izolana ... Da imam hišo v Sv. Antonu, nisem nikoli skrival, še kje drugje imam kakšno nepremičnino. V Izoli preživim več časa kot marsikateri Izolan, le spat grem drugam ...”

Upravna enota lahko sama prijavi

Postopek v primeru Kolenc najbrž ne bo prav kmalu končan, do volitev gotovo ne. Upravni organ lahko sicer po pravnomočno končanem postopku in dokončni odločbi sam prijavi posameznika tam, kjer je ugotovil, da ta dejansko stalno prebiva. A to je skrajni ukrep, pravijo na koprski upravni enoti. Naprej skušajo zadevo rešiti po mirni poti in pripraviti posameznika, da se sam prijavi tam, kjer dejansko stalno prebiva. “Če to opravi sam, postopek ustavimo,” so povedali. Seveda se lahko posameznik tudi pritoži in zadeva roma v reševanje na ministrstvo za notranje zadeve, odločba ministrstva pa je dokončna. “In samo dokončna odločba je podlaga za kakršnokoli spremembo podatkov v registru stalnega prebivalstva,” v Izoli dodaja Andrejašič.

KATJA GLEŠČIČ

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano