Matić: Napihovanja o škodi so zlonamerna

Prvi mož Luke Koper Dragomir Matić je na današnji novinarski konferenci poudaril, da so napihovanja o škodi, ki da je nastala zaradi upora delavcev in blokade vhoda v pristanišče, zlonamerna, saj niso konkretizirana.

Dragomir Matić Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dragomir Matić Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Morebitni odškodninski zahtevki bodo prihajali v roku od treh do šestih mesecev, bomo videli. Smo pa naše ključne stranke takoj obvestili o dogajanju v pristanišču in tudi o razlogih zanj,” je novinarjem zatrdil predsednik uprave Luke Drago Matić.

Stranke so po njegovih besedah tako vedele, da ni težav znotraj pristanišča in da bo družba takoj po prekinitvi blokade začela delovati, kot je pred tem. Daimler mercedes, denimo, jim je sporočil, da Luki zaupa, je še dejal Matić.

Na očitke predsednika uprave SDH v odhajanju Marka Jazbeca, ki je včeraj na odboru na nadzor javnih financ povedal svoje osebno mnenje, češ da Luke ne vodi uprava, ampak da “jo obvladujejo koruptivne, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezavi z nekaterimi sindikalnimi voditelji”, se Matić ni odzval, češ da si ta izjava tega niti ne zasluži. Je pa poudaril, da seveda Luko vodi uprava, ki ni odgovorna za blokado vhoda, je pa morala reševati zaplet, ki so ga povzročili drugi. “Jazbec pa ima veliko odgovornost: če je vse to vedel, kaj naj bi se dogajalo z Luko, zakaj ni v sedmih mesecih, kar je vodil SDH, to tudi povedal?”

Zavrnil je premierjevo oceno, češ da je slabo, da je uprava Luke dopuščala upor delavcev in blokado vhoda v pristanišče. “Kako pa bi se morala odzvati? Ali bi morali med zaposlene poslati policijo in specialce, kot je nekdo predlagal? Ali več kot 600 zaposlenim izročiti opomine in zatem odpovedi. Vedite, podjetja brez zaposlenih ni. Mi to vemo, in zato smo šli med zaposlene in jih prepričali. Uvideli so, da je treba čim prej spet začeti delati. Uprava je svoje delo naredila.”

Matić se je tudi opravičil za zadnje dogodke, ki so povzročili zastoj: “To ni v ponos, opravičilo ne zadošča. Vendar smo naredili vse, da se razmere uredijo.”

Popoldne se bo sestal tudi nadzorni svet Luke Koper, da bi preučil posledice blokade pristanišča in trenutno stanje. To se že od torka zvečer pospešeno normalizira. Na nekaterih terminalih so delali tudi v nočni izmeni, čeprav je praviloma nimajo. V ponedeljek je prva nadzornica Alenka Žnidaršič Kranjc podprla upravo in njeno reševanje blokade pristanišča.

Popoldne naj bi prišlo tudi do srečanja premierja Mira Cerarja s predstavniki luških delavcev. Premier jih je povabil na pogovor, hkrati pa obžaloval, da nekdo z delavci manipulira in med njimi širi neresnice. “Ne vem, za katera manipuliranja naj bi šlo. Zaposleni ne zavračamo nobenega pogovora,” je povedal delavski direktor Stojan Čepar.

SR


Najbolj brano