Krst “zelencev” kot turistična atrakcija

Vrhunec tridnevnega dogajanja ob 70. obletnici Neptunovega krsta, ki ga Srednja pomorska šola - GEPŠ tradicionalno prireja ob sprejemu novincev v svoje vrste, bo skok “zelencev” v morje. Pri pripravi pestrega programa so se povezali tudi s Turističnim združenjem Portorož in Pomorskim muzejem Sergeja Mašere Piran.

70. piranski Neptunov krst so napovedali (z leve) Borut 
Butinar,  Irena Dolinšek, in Franco Juri, direktor piranskega 
pomorskega muzeja. Med njimi sta “gusarja” Marko Žagar in 
Rok Skerbiš, dijaka GEPŠ.   Foto: Nataša Čepar
70. piranski Neptunov krst so napovedali (z leve) Borut Butinar, Irena Dolinšek, in Franco Juri, direktor piranskega pomorskega muzeja. Med njimi sta “gusarja” Marko Žagar in Rok Skerbiš, dijaka GEPŠ.  Foto: Nataša Čepar

PIRAN > “Že od otroštva me zanima morje in že kmalu v osnovni šoli sem se odločil za ta poklic,” pravi Marko Žagar, ki prihaja iz Maribora in je dijak četrtega letnika Gimnazije, elektro in pomorske šole (GEPŠ) Piran. Po končani srednji šoli bo kot štipendist Splošne plovbe odšel za eno leto na ladjo, potem pa namerava nadaljevati študij na pomorski fakulteti. V prihodnosti bi se rad zaposlil v kateri od marin. Trenutno sodeluje pri promociji prireditve Neptunovega krsta, ki bo v Piran privabila številne obiskovalce.

Promocija poklica pomorščaka

Neptunov krst, ki so ga dijaki piranske pomorske šole prvič spontano organizirali za novince oziroma “zelence” na njihovi šoli pred 70 leti, je v prvi vrsti promocija poklica pomorščaka, je poudarila povezovalka in programska vodja prireditve Irena Dolinšek.

Letos se je v prvi letnik na GEPŠ vpisalo 64 dijakov, od tega 32 v program plovbnega tehnika. “Imeli smo omejitev vpisa, saj se je k nam želelo vpisati 36 dijakov. Poln razred imamo v vseh zadnjih treh letih, ko se je pokazalo, da se je globalni pomorski trg odprl in so evropski pomorščaki spet postali zelo iskani, saj se logika s cenejšo delovno silo z vzhoda za ladjarje ni obnesla,” je povedal Borut Butinar, ravnatelj GEPŠ.

Prerasla šolsko prireditev

Ob 70. letnici Neptunovega krsta so priložnost za turistično atraktivno prireditev prepoznali tudi v portoroškem turističnem združenju in v piranskem pomorskem muzeju. Gre namreč za najstarejšo neprekinjeno prireditev v Istri, kot šolska prireditev pa je celo najstarejša v državi.

Dogajanje se bo pričelo v petek s prihodom Neptuna in njegovega gusarskega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piranu. Procesija se bo odpravila na Tartinijev trg, kjer bodo točno opoldne gusarji “prevzeli oblast” in izobesili svojo zastavo. Sledil bo nastop dijakov GEPŠ in Športnega kluba Flip.

Ob 19.30 bo v portoroškem razstavišču Monfort odprtje razstave o zgodovini Pomorskega krsta, na kateri bo častni gost Boris Cavazza, priznani igralec in nekdanji dijak šole, dogajanje pa bo popestril tudi piranski harmonikaš Marsell Marinšek.

32 dijakov - kar je zgornja meja - se je letos vpisalo v prvi letnik programa plovbni tehnik na GEPŠ.

V soboto bo ob 8. uri zjutraj dobrodelni maraton za pomoč družinam z otroki s posebnimi potrebami. Na Tartinijevem trgu bosta tržnica Društva meščanov mesta Piran in zabavni program za otroke s skupino Čuki. Ob 17. uri bo Neptun s svojim spremstvom in novinci ponovno pristal ob glavnem pomolu in se v družbi Brkinske godbe 2000 in bobnarjev odpravil do pomola pred kavarno Caffe Teater, kjer bo pomorski krst s skokom “zelencev” v morje. Zvečer pa bo gusarska zabava.

Zadnji dan prireditve bo pred Hotelom Piran potekal plavalni maraton v organizaciji Plavalnega kluba Biser Piran. Vse tri dni pa bodo med 10. in 16. uro na Ribiškem trgu gusarske igre, kot sta turnir v polaganju rok in vleka vrvi.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano