Izolsko krožišče bo nared s petmesečno zamudo

Po več kot petmesečnem premoru so izolsko krožišče pri Komunali, ki bo omogočalo dostop do hitre ceste Koper-Izola, vendarle spet začeli graditi. Občina pričakuje, da ga bo koprski Grafist končal še ta mesec in da bo 1. februarja po njem že stekel promet. Če bi občina pravočasno zaprosila za gradbeno dovoljenje, bi bilo krožišče nared že avgusta.

Krožišča bodo poleg bližnjih obrtnikov veseli tudi vozniki, ki 
se  že več kot pol leta poslužujejo obvoza prek povezovalne 
ceste med Prešernovo in Industrijsko cesto oziroma  mimo 
plinarne in Mehana. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Krožišča bodo poleg bližnjih obrtnikov veseli tudi vozniki, ki se že več kot pol leta poslužujejo obvoza prek povezovalne ceste med Prešernovo in Industrijsko cesto oziroma mimo plinarne in Mehana. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Graditi so začeli v sredo. “Rok za dokončanje imajo do konca januarja,” so jasni v kabinetu izolskega župana Igorja Kolenca.

Delali bodo tudi ob sobotah

Ker delo za zdaj poteka brez posebnosti, se tudi v Grafistu nadejajo, da bodo spoštovali rok občine. Vendar obenem opozarjajo, da bo to odvisno od vremena. “Na gradbišču je deset do dvanajst delavcev. Na razpolago imajo po tri stroje in tovornjake. Delali bodo od 7. do 17. ure šest dni na teden, po potrebi tudi ob nedeljah,” pojasnjuje Branko Vidovič iz Grafista. Pravi še, da bodo do jutri položili vse podzemne instalacije. Zatem se bodo lotili polaganja robnikov in granitnih kock.

Niso pozabili na obrtnike

Uredili bodo tudi dostop za 35 bližnjih podjetnikov in obrtnikov, od katerih pa jih bo kar nekaj formalno uporabljalo Mercatorjevo zemljišče (na območju nekdanjih Stavbenikovih hal). Čeprav v občinski upravi priznavajo, da so služnostno pogodbo z Mercatorjem sklenili zgolj za eno leto oziroma do konca gradnje in ureditve premoženjskih zadev, zagotavljajo, da bodo imeli obrtniki vseskozi nemoten dostop in ne samo eno leto. “Po končani gradnji bomo namreč izvedli parcelacijo, s katero bo omenjen krak postal občinski.”

V županovem kabinetu pravijo, da so neurejena lastniška razmerja na tistem območju težava tamkajšnjih lastnikov, torej podjetnikov in obrtnikov, ne pa tudi občine. Ta je za parcelo, kjer je predviden izvoz iz krožišča, že dosegla, da bo dostop do obstoječe ceste nemoten.

Občina je pogodbo z Grafistom sklenila junija, in sicer za 156.375 evrov. Preden so še pred koncem junija začeli z gradnjo, so morali počakati na novo transformatorsko postajo, ki jo je postavilo podjetje Elektro Primorska na Petrolovem zemljišču. Avgusta bi moralo biti krožišče nared, a je gradnjo zadnje dni julija ustavil gradbeni inšpektor, ker občina ni imela gradbenega dovoljenja. Da ga je dobila, je morala v soinvestitorstvo z Mercatorjem in Petrolom, ker je posegla na njuno zemljišče. Ključno je bilo tudi urejanje dostopa za obrtnike, da ti ne bi izpodbijali gradbenega dovoljenja.

Gradnja krožišča je vzbudila pozornost svetnikov. V IJN, SDS in listi Izolani so zahtevali sklic izredne seje, na kateri bi ugotavljali odgovorne za zaplete. Zadevo so obravnavali na redni seji, toda odgovornih niso našli.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano