Izolski otroci sami posneli film

Če verjamete ali ne, so v izolskem vrtcu Mavrica posneli kratkometražni nemi črno-bel film Zvoni, namenjen otrokom, starim tri do šest let. Za scenarij in režijo sta poskrbeli vzgojiteljici Branka Adamič in Neli Paspalj, film sta posnela Robert Vozila in Peter Kleva. Premierno bo na ogled danes ob 17. uri v izolskem kulturnem domu.

Prizor iz filma, ki je nastal v izolskem mandraču. Foto: Peter Kleva
Prizor iz filma, ki je nastal v izolskem mandraču. Foto: Peter Kleva

IZOLA > Ogled filma bo brezplačen, poleg vrtca ga je finančno podprl izolski območni javni sklad za kulturne dejavnosti.

Vzgojiteljici opisujeta, kako se je vse skupaj začelo. “Eden od dečkov je v skupino Muc v vrtcu Livade prinesel 3D očala in začel pripovedovati o filmu, ki si ga je ogledal. Nato je vprašal, ali lahko v vrtcu posnamemo film.” Zatem sta vzgojiteljici skupaj z otroki izbrali rdečo nit filma - simbol zvona. Nastal je 15-minutni igrani film, sestavljen iz sedmih kadrov, v katerih so izpostavili otroški značaj in v ozadju zajeli izolske znamenitosti, kot so Parenzana, Besenghijeva palača, mandrač, dimnik nekdanje tovarne Argo ... Za nemi film pa so se odločili tudi zato, ker imajo otroci najbolj pristno obrazno mimiko.

“Celoten projekt je trajal osem mesecev. Da bi otrokom pojasnili, kaj vse je potrebno, da nastane film, smo v naše vrste povabili igralca Igorja Štamulaka , spoznali smo režiserje in scenariste ter si ogledali nemi film 'Cirkus' Charlieja Chaplina ,” pojasnjuje Neli Paspalj. Kostume so jim sešile perice v vrtcu, za glasbo so poskrbeli Gaber Radojevič, Janez Dovč, Goran Krmac in Boštjan Gombač, za plakate Nina Petelin.

In kako Paspaljeva opisuje filmsko izkušnjo? “Bilo je polno adrenalina, pa kljub temu neizmerno lepo, tako zelo, da si z Branko Adamič vse skupaj želiva še kdaj ponoviti.”

MIRJANA CERIN


Najbolj brano