Istrski odpadki potujejo po vsej državi in še dlje

V vseh štirih istrskih občinah ustvarijo gospodinjstva približno 36.500 ton odpadkov na leto. Dobrih 16.000 ton jih zberejo po ločenih frakcijah, preostalih 20.000 ton ostankov pa komunalna podjetja razvozijo po vsej državi. Najdlje, vse do Gradca v Avstriji, se peljejo odpadki iz Izole. Letos pa se obeta nekaj sprememb.

V drugi polovici leta bodo koprske odpadke vozili v Ljubljano, 
izolske v Slovensko Bistrico, v piranskem Okolju pa še 
izbirajo prevzemnika.  Foto: Helena Race
V drugi polovici leta bodo koprske odpadke vozili v Ljubljano, izolske v Slovensko Bistrico, v piranskem Okolju pa še izbirajo prevzemnika.  Foto: Helena Race

ISTRA > Od vseh treh istrskih komunalnih podjetij Komunala Izola zbere najmanj odpadkov - približno 7100 ton na leto. Približno polovico občani vestno odložijo v zabojnike za ločeno zbiranje odpadkov.

Iz Izole v Avstrijo

Mešane odpadke iz črnih zabojnikov pa Komunala Izola preda podjetju Saubermacher Slovenija. S tem se začne njihova dolga pot do odlagališča. Najprej jih odpeljejo do Lenarta v Slovenskih goricah. “Tam odpadke ločijo na lahko in težko frakcijo, težka frakcija pa gre na nadaljnjo obdelavo v Avstrijo v bližino Gradca, kjer jo še dodatno obdelajo, del odpadkov sežgejo, del pa odložijo,” pojasnjujejo v Komunali Izola. Izolski odpadki, ki potujejo najdlje, tako na poti do sežigalnice oziroma odlagališča naštejejo kar 331 kilometrov.

Za vsako tono, ki jo predajo Saubermacherju, v Izoli plačajo 128,9 evra. Cena bo ostala enaka tudi letos. “Za zdaj Komunala Izola ni pristopila k nobenemu regijskemu centru za ravnanje z odpadki, na razpisu pa je bil za obdelavo in odstranjevanje odpadkov tudi za letos izbran Saubermacher, ki je storitev zagotovil s svojim podizvajalcem, centrom za ravnanje z odpadki Slovenska Bistrica. Tja bodo odpadke začeli odvažati 1. junija 2016,” pojasnjujejo v Izoli.

331 kilometrov naredijo izolski odpadki, preden jih odložijo v avstrijskem Gradcu.
266 kilometrov prepotujejo piranski odpadki do Krškega in Trebnjega.
250 kilometrov do Lenarta vozijo koprske in ankaranske odpadke.

Iz Kopra bodo šli odpadki v Ljubljano

V drugi polovici leta se obetajo novosti tudi za odpadke, zbrane na območju koprske in ankaranske občine; Komunala Koper jih zbere približno 21.000 ton na leto. V črne zabojnike Koprčani odvržejo 12.300 ton, Ankarančani pa 600 ton letno. Te odpadke prevzame Gorenje Surovina in odpelje v 250 kilometrov oddaljeni Lenart. Za vsako odpeljano tono Komunala plača 114,5 evra.

A to se bo spremenilo. “Komunala Koper bo mešane komunalne odpadke oddajala v regijski center za ravnanje z odpadki v Ljubljani predvidoma v drugi polovici leta. Dokončna cena še ni natančno določena. Po današnjih izračunih pa naj bi bila približno 140 evrov,” pravijo v koprski Komunali. Ta številka je precej višja od napovedi sredi leta 2012, ko je koprski župan Boris Popovič podpisal pogodbo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in pristopil k tamkajšnjemu regijskemu centru za ravnanje z odpadki. Takrat je direktor ljubljanske Snage Janko Kramžar napovedoval, da naj bi obdelava in odlaganje vsake tone koprskih odpadkov stalo od 95 do 115 evrov.

Podražitve prevzemanja in odlaganje odpadkov še ne pomenijo višjih položnic za občane, pravijo v vseh treh komunalnih podjetjih. Za nižje cene lahko veliko storijo gospodinjstva z vestnim ločevanjem odpadkov. “Večanje deleža ločeno zbranih frakcij na izvoru je edini način, s katerim bomo lahko kot lokalna skupnost kljubovali pritiskom k dvigu cen, ki se obetajo v drugi polovici leta 2016,” pravi Vojko Rotar iz koprske Komunale. “Manjša količina mešanih odpadkov pomeni, da se znižajo stroški prevoza, obdelave in odlaganja,” dodaja Milica Maslo Bezer iz piranskega Okolja. Trenutno piranska gospodinjstva ločijo 48 odpadkov. Največji problem še naprej ostajajo biorazgradljivi kuhinjski odpadki v črnih zabojnikih, razmerje ločenih frakcij pa se poslabša poleti zaradi turizma, opažajo v Okolju. Tudi v Izoli ločeno zberejo približno polovico odpadkov, dolgoročni cilj pa je doseči 60 odstotkov ločenosti in tudi tako znižati stroške. Najslabši so na Koprskem, kjer ločijo 39 odstotkov odpadkov, a tudi tu se številke hitro izboljšujejo.

V Piranu iščejo nega prevzemnika

Občani piranske občine pa letno odložijo približno 8000 ton odpadkov, od tega jih približno polovico oziroma 48 odstotkov ločijo. Podatkov za pravkar minulo leto sicer niso posredovali, ker jih še niso zbrali. Približno 4000 ton mešanih odpadkov letno od piranskega Okolja prevzame podjetje Kostak, ki jih odpelje na obdelavo v Krško, od tam pa na odlagališče v Trebnje. Piranski odpadki tako premerijo 266 kilometrov poti.

Za vsako odpeljano tono Okolje plača 128,9 evra. Kot kaže, se bo tudi ta cena nekoliko povišala. Okolje namreč z razpisom išče novega prevzemnika odpadkov. Ker izbira še ni končana, pa še ni znano, kdo bo odvažal piranske odpadke in kam jih bo odlagal. Najugodnejša ponudba prijavljenih podjetij pa postavlja ceno za odvoz in obdelavo odpadkov na 135 evrov za tono. HELENA RACE


Najbolj brano