Hoče pravico do izklopa ogrevanja

Stanovalci lucijskih blokov, ki so priključeni na daljinsko ogrevanje, se že več let pritožujejo zaradi visokih cen. Marsikateri se želi iz sistema izključiti; a tudi če odstrani radiatorje, ostaja obsojen na fiksne stroške, ki mu jih zaračunava koncesionar Petrol in ki znašajo več sto evrov na leto. Gregor Mislej želi doseči, da bi vsak lastnik stanovanja imel izbiro in se sam odločil, kako se bo ogreval - ali pri Petrolu ali na kak drug način.

     Obnovljena kotlovnica v Šolski ulici v Luciji.  Foto: Helena Race
Obnovljena kotlovnica v Šolski ulici v Luciji.  Foto: Helena Race

LUCIJA > Boj Gregorja Misleja s Petrolom se je začel že leta 2011. Takrat so se v Luciji v iniciativi zbrali mnogi, ki so bili nezadovoljni zaradi visokih cen ogrevanja. Kljub pogovorom in dopisovanju z občino se ni zgodilo nič in Petrol, ki je takrat ravno dobil koncesijo za ogrevanje v Luciji, jo je obdržal. Takrat je Mislej, ki je solastnik stanovanja v Luciji, tudi prenehal plačevati račune Petrolu. Ta ga zdaj toži za vsako kurilno sezono posebej. Podobno bitko bije še en Lucijčan, Peter Bušič.

Petrol brez ustrezne pravne podlage

“Prvi dve sezoni sem še odjemal toploto; za ti dve sezoni sem tožbo, seveda, izgubil. Višje sodišče v Kopru je prvi sodbi pritrdilo. Drugi prav tako, a v obrazložitvi je zapisalo, da odvzem toplote v občini Piran ni ustrezno urejen in da Petrol ni imel ustrezne pravne podlage za zaračunavanje svoje storitve, saj med mano in njim ni sklenjene pogodbe o dobavi toplote,” pravi Mislej, ki se je zapisanega oprijel v upanju, da bo dosegel, da Lucijčani lahko sami izberejo način ogrevanja.

Sodbe, ki bi mu omogočala, da izstopi iz sistema ogrevanja, nima v rokah, upa pa, da je na poti k njej. Na sodiščih ima namreč odprte še tožbe iz preteklih treh sezon, ko je radiatorje zaprl in jih odstranil. Od takrat se je ogreval najprej na drva, nato na elektriko in imel s tem več kot pol manj stroškov kot prej. Kljub temu bi moral Petrolu plačevati tako imenovani fiksni del stroškov - ti znašajo približno 500 do 600 evrov na leto.

“Kaj botruje visokim cenam, me niti ne zanima. Če bi imel urejeno pogodbeno razmerje s Petrolom, to niti ne bi bilo sporno. A pogodbe ni - kljub temu, da v novem energetskem zakonu piše, da bi jo morali skleniti - in jaz toplotne ne želim odjemati. Takšnih je še veliko Lucijčanov. V enem od blokov jih od 28 stanovanj kar 21 ne odjema toplote od Petrola - vsi pa morajo plačevati fiksni del,” pravi Mislej. “Želim le to, da tistim, ki se nočemo ogrevati s toploto iz kurilnic, tega ni treba početi in nam ni treba plačevati fiksnih stroškov,” dodaja.

Mesečne položnice v zimskih mesecih v Luciji dosegajo po 250 evrov. Bi obnova ogrevalnega omrežja in zamenjava energenta pripomogla k znižanju cen ogrevanja? “Že prejšnjo sezono so se stanovalci Lucije ogrevali na utekočinjen naftni plin in ne več na kurilno olje. Cena toplote je tako približno pet odstotkov nižja,” pravijo v Petrolu. “Prava pocenitev bo prišla šele s prehodom na zemeljski plin”, dodajajo. Kdaj bo to, ne vedo. Na piranski občini se strinjajo, da bi ogrevanje lahko pocenili z zemeljskim plinom, a hkrati ugotavljajo, da nimajo možnosti priključitve nanj. Analiza, ki jo je pred leti naročila občina, je pokazala tudi, da bi bila cena ugodnejša, če bi se ogrevali na biomaso, “vendar takšnega ogrevanja ne bi mogli zagotoviti brez obsežnih investicijskih vlaganj”. Petrol je sicer od leta 2011 obnovil vse tri kotlovnice v Luciji (Obala, Šolska, Liminjanska). Od pet kilometrov omrežja pa je zamenjal 3,5 kilometra cevi. Preostanek, še 1,5 kilometra cevi, naj bi obnovili prihodnje leto.

Petrol: posamičnih pogodb ni treba

Na Petrolu pa se z načrti Gregorja Misleja, Petra Bušiča in drugih Lucijčanov, ki bi si radi izborili pravico, da si sami izberejo način ogrevanja, ne strinjajo. Pri tem se med drugim sklicujejo na neko drugo sodbo, ki jo je izreklo višje sodišče v Ljubljani. Ta navaja, da je priključitev na toplovodno omrežje obvezna za vse poslovne in stanovanjske objekte na območju, kjer sistem daljinskega ogrevanja to omogoča, torej tudi v Luciji. “Ker splošni pogoji ne predvidevajo enostranskega izklopa iz sistema ogrevanja, se lahko etažni lastnik iz sistema odklopi le s pisnim soglasjem dobavitelja, torej Petrola,” pravi Zoran Gračner, vodja daljinskega ogrevanja v Petrolu.

O tem, da pogodb med lastniki stanovanj in Petrolom sploh ni, pa pravi, da jih Petrol sklepa le s pravnimi osebami in lastniki individualnih hiš z lastnimi priključki: “S posameznimi odjemalci večstanovanjskih hiš (z etažnimi lastniki), pa Petrol ne sklepa pogodb o dobavi, kajti pogodbo v imenu vseh sklene upravnik.” Tako je menda počelo že podjetje Ogrevanje Piran, preden je koncesijo pred približno petimi leti prevzel Petrol.

Poleg tega naj bi se štelo, da je pogodba sklenjena, čim odjemalec odjema toploto, tudi če pisne pogodbe ni. Kljub temu Gračner napoveduje, da namerava Petrol pogodbe o dobavi uskladiti z zahtevami energetskega zakona.

56 stanovanjskih blokov je v Luciji priključenih na sistem daljinskega ogrevanja.
1568 je v Luciji odjemalcev.

Bo občina spremenila odlok?

Ali namerava spremeniti odlok, ki ureja ogrevanje v Luciji, pa smo vprašali tudi občino Piran - glede na to, da je koprsko višje sodišče zapisalo, da odlok ne daje prave osnove za zaračunavanje ogrevanja. To je zanimalo tudi občinskega svetnika Andreja Koreniko (SMC). “Sodna praksa pri tem ni enotna in ne daje jasnega odgovora, ali je sprememba ali dopolnitev obstoječega odloka potrebna. Sodbe bomo preučili in se nato odločili, ali bomo predlagali spremembo,” pravijo v občinski upravi.

HELENA RACE


Najbolj brano