Gusarji so prevzeli oblast v Piranu (foto)

Danes se je s prihodom Neptuna in njegovega gusarskega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piranu začel uvod v tradicionalni Neptunov krst. Procesija se je odpravila na Tartinijev trg, kjer so točno opoldne gusarji “prevzeli oblast” in izobesili svojo zastavo.

Danes se je s prihodom Neptuna in njegovega gusarskega 
spremstva z ladjo na glavni pomol v Piranu začel uvod v 
tradicionalni Neptunov krst. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Danes se je s prihodom Neptuna in njegovega gusarskega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piranu začel uvod v tradicionalni Neptunov krst. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Sledil je nastop dijakov GEPŠ in Športnega kluba Flip.

Vrhunec tridnevnega dogajanja ob 70. obletnici Neptunovega krsta, ki ga Srednja pomorska šola - GEPŠ tradicionalno prireja ob sprejemu novincev v svoje vrste, bo skok “zelencev” v morje jutri zvečer.

Neptunov krst so ga dijaki piranske pomorske šole prvič spontano organizirali za novince na njihovi šoli pred 70 leti. Ob 70. letnici Neptunovega krsta so priložnost za turistično atraktivno prireditev prepoznali tudi v portoroškem turističnem združenju in v piranskem pomorskem muzeju. Gre namreč za najstarejšo neprekinjeno prireditev v Istri, kot šolska prireditev pa je celo najstarejša v državi.

Ob 19.30 bo v portoroškem razstavišču Monfort odprtje razstave o zgodovini Pomorskega krsta, na kateri bo častni gost Boris Cavazza, priznani igralec in nekdanji dijak šole, dogajanje pa bo popestril tudi piranski harmonikaš Marsell Marinšek.

V soboto bo ob 8. uri zjutraj dobrodelni maraton za pomoč družinam z otroki s posebnimi potrebami. Na Tartinijevem trgu bosta tržnica Društva meščanov mesta Piran in zabavni program za otroke s skupino Čuki. Ob 17. uri bo Neptun s svojim spremstvom in novinci ponovno pristal ob glavnem pomolu in se v družbi Brkinske godbe 2000 in bobnarjev odpravil do pomola pred kavarno Caffe Teater, kjer bo pomorski krst s skokom “zelencev” v morje. Zvečer pa bo gusarska zabava. Zadnji dan prireditve bo pred Hotelom Piran potekal plavalni maraton v organizaciji Plavalnega kluba Biser Piran. Vse tri dni pa bodo med 10. in 16. uro na Ribiškem trgu gusarske igre, kot sta turnir v polaganju rok in vleka vrvi.

Uredništvo


Najbolj brano