Devet evrov za energetski izkaz dvosobnega stanovanja

Predstavniki etažnih lastnikov v nekaterih večstanovanjskih stavbah v Kopru so včeraj prejeli energetske izkaznice. Za približno 600 stanovanj je njihovo izdelavo naročil Dom Koper, upravitelj skupne kurilnice Istrskega odreda in Prisoj.

Lastniki stanovanj v Prisojah in v Olmu so se včeraj razveselili novih energetskih izkaznic. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Lastniki stanovanj v Prisojah in v Olmu so se včeraj razveselili novih energetskih izkaznic. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Etažni lastniki stanovanj v blokih v Ulici Istrskega odreda, na Cesti na Markovec in v Prisojah so za energetske izkaznice odšteli 0,18 evra na kvadratni meter svojega stanovanja. Nekdo, ki ima 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje, bo plačal devet evrov. Lastniki eno- ali dvostanovanjske hiše, velike do 220 kvadratnih metrov, denimo, bodo za energetsko izkaznico plačali 200 evrov. Urška Jurak, direktorica Dom Koper, poudarja, da je bila izdelava zelo poceni, celo nižja od najvišje priporočene cene 0,50 evra.

Prvi bloki z izkaznicami

Dodaja, da gre za prve energetske izkaznice, izdelane za večstanovanjske stavbe v Istri, za primer dobre prakse in dokaz, da so izkaznice pomembne za vse etažne lastnike, ne le za najemnike in kupce.

Stroške izdelave energetske izkaznice stanovalci omenjenih blokov že plačujejo skupaj s stroški ogrevanja. Tam, kjer Dom Koper tudi upravlja stanovanja, pa bodo lahko strošek izdelave plačali iz rezervnega sklada.

Energetske izkaznice je izdelala družba Legada, ena od približno desetih, ki so v Istri usposobljene za njihovo izdelavo. Glede na energetsko varčnost so bloke na Cesti na Markovec in v Prisojah uvrstili v razred C, medtem ko stanovanja v Ulici Istrskega odreda sodijo v razred D, ker je fasada domala brez izolacije.

V novem letu bodo obvezne

Zaradi novele energetskega zakona postaja izkaznica s 1. januarjem 2015 obvezna za vse, ki gradijo nova stanovanja ali pa stara bodisi prodajajo bodisi oddajajo za več kot eno leto. Kupce oziroma najemnike naj bi informirala o energetski učinkovitosti in o pričakovanih stroških za energijo ter o potrebnih naložbah v energetsko varčnost (nova okna, izolacija). Na izkaznici je navedenih sedem razredov energetske učinkovitosti stavb: razred A predstavlja najboljšo učinkovitost in posledično najmanjšo porabo energije za ogrevanje, razred G pa je najbolj potraten.

Največ težav z energetsko izkaznico lahko pričakujejo etažni lastniki, ki bi radi svoje nepremičnine oddajali v najem ali bi jih želeli prodati, pa v bloku ne uspejo prepričati ostalih etažnih lastnikov, da bi naročili izdelavo izkaznice.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano