Delmar se rešuje: krči ribarnice

Izolski Delmar se iz velikih težav skuša rešiti tako, da se umika iz ribarnic v Mercatorjevih trgovinah. S 1. julijem bo ribarnice pravkar prodanega trgovca v najem vzel Delamaris. Delamaris tako širi svoje programe: ne prodaja samo ribjih pločevink, ampak tudi sveže ribe.

Delmar se bo s 1. julijem umaknil iz ribarnic iz Mercatorjevih trgovin, prešle bodo pod okrilje Delamarisa  Foto: Leo Caharija
Delmar se bo s 1. julijem umaknil iz ribarnic iz Mercatorjevih trgovin, prešle bodo pod okrilje Delamarisa  Foto: Leo Caharija

IZOLA > Delamaris bo v torek pod svoje okrilje vzel 21 ribarnic po Mercatorjevih centrih po Sloveniji. S 1. julijem bo tako v ribarnicah zaposlil tudi 40 zaposlenih, ki jih je izbral z razpisom. Prijavili so se tako dosedanji Delmarjevi prodajalci v teh ribarnicah kot tudi novi.

V sindikatu trgovine Slovenije pravijo, da so bili o umiku Delmarja iz ribarnic Mercatorja obveščeni. “Takoj smo opozorili, da so tisti delavci v ribarnicah, ki jih Delamaris ne bi zaposlil, breme Delmarja, ki jih mora prerazporediti znotraj podjetja. Pri tem poslu namreč ne gre za prevzem, ampak le spremembo najemnika,” pravi Irena Valenti, izvršna sekretarka sindikata trgovine.

Po ribah na pladnjih še ribe na ledu

V Delamarisu pravijo, da so sveže ribe začeli ponujati že konec lanskega leta, in sicer v trgovinah Pivke perutninarstva, pakirane na pladnjih. “To bomo še nadaljevali, saj v mnogih krajih ni ribarnic in so tako ribe dostopne tudi na policah trgovin,” pravijo v Delamarisu.

Zdaj pa so se odločili še za sveže nepakirane ribe. “Zato smo se tudi zaradi dobrega poslovnega sodelovanja z Mercatorjem odločili za najem njihovih ribarnic. Delamaris bo tako lahko izkoristil že obstoječo opremo in logistiko, kupci pa ribarnice že poznajo,” odločitev pojasnjujejo v Pivki perutninarstvu, ki je Delamarisova lastnica.

Na naše vprašanje, ali vstopajo v Mercatorjeve ribarnice pod enakimi pogoji, kot jih je z najboljšim sosedom imel Delmar, odgovarjajo: “Delamaris se je o pogojih poslovanja z Mercatorjem pogovarjal samostojno. Pogojev, ki so veljali med Mercatorjem in Delmarjem, pa ne poznamo.”

Delmar zadnja leta z izgubo

Za zadolženi izolski Delmar je namreč prav vstop v Mercatorjeve ribarnice pomenil dodatno breme; s prodajo rib v Mercatorjevih centrih niso uspeli iztržiti dovolj, da bi pokrili stroške najema. Umik iz ribarnic je po informacijah naših virov edini način, da Delmar lahko izplava. Direktor Delmarja Iztok Palčič bo več o tem, kako poteka sanacija podjetja, povedal prihodnji teden. Delmar se sicer umika samo iz Mercatorja, svoje samostojne ribarnice po Sloveniji pa ohranja.

Podjetje je zadnjih pet let v izgubah. Po podatkih Gvin je ta lani znašala 255.000 evrov, predlani pa je izolsko podjetje imelo za milijon evrov rdečih številk. Banke so lani zahtevale drastične ukrepe za sanacijo, sicer ne bi reprogramirale posojil.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano